Middelbare scholen gaan voor OKO

Foto:

Daarvoor werd woensdagmiddag door drie middelbare scholen het convenant met de gemeente getekend.


Over OKO

“Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)” richt zich op het voorkomen van alcohol, drugs en tabak gebruik door jongeren (tussen de 12 en 18 jaar) door een leefomgeving te vormen waarin ze gelukkig en gezond kunnen opgroeien. In IJsland begon men 20 jaar geleden al met deze werkwijze. OKO is dan ook op het IJslandse model gebaseerd.

Cijfers onderstrepen het IJslandse succes. Alleen komt dat succes niet van vandaag op morgen. In IJsland begonnen ze er al in 1998 mee, met dit resultaat na 20 jaar

De werkwijze

De gemeente coördineert de aanpak. Zij brengt ouders en lokale partners bij elkaar zodat er een ‘community’ ontstaat rond de opgroeiende jongeren. Samen doorlopen zij iedere twee jaar de aanpak van OKO; van monitoring naar dialoog, beleidsvorming en uitvoering.

Wilt u er meer over weten? Dan klikt u op deze link.

Wethouder: Super tof

In januari tekende wethouder Windhouwer hiervoor al het contract met het Trimbosinstituut. Daarmee is Nijkerk één van de elf gemeenten, die na de voorbije proefperiode met dit model gaan werken.
Bij de ondertekening vond hij het vooral mooi, dat de omgeving zich ermee gaat bemoeien en dat dus de samenleving een rol gaat spelen. “We gaan vooral kijken wat er speelt in Nijkerk. Daarna moeten we met elkaar de problemen oplossen. Daarom is het heel goed dat de scholen ook meedoen.”
Hij legde ook de vinger op de zere plek: hoe krijgen we jongeren zo ver, dat ze mee gaan doen. “Het gesprek met de jongelui moeten we dus op gang brengen.”

Om zover te komen moeten niet alleen scholen meedoen. Verenigingen en instellingen, waar jongeren centraal staan, moeten ook gaan aanhaken.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen