Op en top Nijkerk

Foto:

Journalist Laura Dekens woont niet in Nijkerk. Ze keek een dagje rond in het centrum van Nijkerk. Dit zijn haar bevindingen.

Een aantal senioren fietst door de winkelstraat. De meeste winkels zijn al open. Een paar andere starten nog op. “Ja, op de dinsdagochtend is het hier aardig rustig”, vertelt een vriendelijke winkelier. Verderop in de straat is een handjevol mensen met zorg groente en fruit aan het keuren om in hun winkelmandje te stoppen. Een vaste klant vertelt: “Hier bij de Turk hebben ze pas écht goeie sinaasappelen, wat er bij de supermarkt verkocht wordt komt er niet bij in de buurt.” Hij lacht er vriendelijk bij.

In de bibliotheek gebeurt meer. Een oudere dame geeft iets wat lijkt op een taalcursus aan een andere mevrouw. Ze praten met gedempte stemmen. Een trouwe bezoeker, Jaap, leest rustig de krant. “Ik kom hier bijna elke dag en dan lees ik wat uit het AD en de Stad Nijkerk. Lang niet alles hoor, alleen wat ik interessant vind.” Hij loopt nog eens naar de wand waar alle kranten te vinden zijn en wijst aan wat er allemaal in het assortiment is. Het Nederlands Dagblad, de Telegraaf, “wel een beetje een roddelblad hoor”, het NRC Handelsblad, noem maar op. Hij gaat weer zitten. “Oh, en de toren hier! Heb je daar al wel over geschreven? Dat is de mooiste van Nederland, echt waar.”

De Postkamer

Nijkerk is niet compleet zonder de Postkamer. “Zal ik jullie jassen even aannemen?” Een vriendelijke dame hangt ze op. Er klinkt gerinkel. Het bestek wordt zorgvuldig en met volle concentratie opgepoetst. “Je mag mij ook wel op de foto zetten hoor”, suggereert een behulpzame jongeman, met een lepel in zijn hand. Achter in de hoek spelen twee kleine meisjes en drinken de moeders samen een kopje koffie. Gezellig gebabbel op de achtergrond. Iemand, gebogen boven zijn laptop, is hard aan het werk. Daarnaast genieten twee oma’s van hun gebakjes. Een van medewerkers kruipt achter de piano. Hij blijkt een waar talent te zijn, gemoedelijk gepingel vult de ruimte. “Voor de piano heb ik via een inzamelactie zelf gezorgd”, vertelt hij later trots.

Buurtsuper

Even verderop is de Boni. Je komt binnen door de schuifdeur en loopt gelijk tegen een uitgebreide collectie paaseieren aan. Onweerstaanbaar. Er zitten uitsluitend dames van middelbare leeftijd achter de kassa’s . “Maar het is hier altijd gezellig, hoor!”, verzekert een van de caissières. “Spaart u ook zegeltjes?” Op de terugweg naar de uitgang, knalt er een senior in een scootmobiel tegen de glazen schuifdeuren aan. De deur gaat niet meer open.

bijdrage van Laura Dekens (Nieuwsark)

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen