Fietsers houden voorrang

Foto:

Het college is niet van plan om de oude situatie op de – volgens Pam van de Weijer (CDA)- levensgevaarlijke kruispunten in het centrum terug te brengen.

Ze had daar in een brief aan het college om gevraagd. Het gaat dus niet gebeuren. De gemeente heeft daar letterlijk deze argumenten voor.

  • Om het gebruik van de fiets van en naar de binnenstad te stimuleren, is besloten om primaire fietsroutes naar de binnenstad te creëren. En om de fietsers op deze routes voorrang te geven, bijvoorbeeld op het verkeer op de Torenstraat/Vrijheidslaan (30 km). Dit sluit aan bij het STOMP-principe uit de mobiliteitsvisie. Daarnaast willen we het doorgaande verkeer op de Torenstraat/Vrijheidslaan verminderen.
  • Er is bewust gekozen vanuit de Visie Aantrekkelijk Nijkerk om deze oude structuren en routes die naar de binnenstad leiden op deze manier vorm te geven.
  • De oude verkeerssituatie leverde ook gevaarlijke situaties op. Dit kwam doordat het verkeer op de Torenstraat/Vrijheidslaan nauwelijks voorrang verleende aan zowel auto’s als fietsers die van rechts kwamen. Op sommige plekken waren er voetgangersoversteekplaatsen, maar niet ter hoogte van alle kruispunten met de Torenstraat/Vrijheidslaan. Ten opzichte van de oude situatie is de snelheid ter hoogte van de kruispunten lager.
  • In meer gebieden of wijken (30 km) worden primaire fietsroutes aangelegd, waar fietsers voorrang krijgen.
  • De verkeersmaatregelen zijn in overleg met de politie vastgesteld en voldoen aan de richtlijnen voor verkeersveiligheid.
  • Bij onze afweging hebben wij ook het advies van de Fietsersbond Nijkerk betrokken. Dit naar aanleiding van berichtgeving in de media. De Fietsersbond Nijkerk adviseert ons om de voorrangssituatie niet te wijzigen, maar wel maatregelen te treffen die de attentiewaarde van de voorrangssituatie verhogen.

Wat dan wel?

De kruisingen zijn met drempels en bebording volgens richtlijnen vormgegeven. Toch is het college van plan om de bestaande voorrangsborden ter hoogte van de kruispunten te vervangen door een ander verkeersbord. Zo verhogen we de attentiewaarde van de voorrangssituatie bij de kruispunten, zoals de Fietsersverbond Nijkerk adviseert. Daarnaast blijven wij de verschillende kruispunten monitoren na het plaatsen van het verkeersbord.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen