Het nieuwe St Jozef stap dichterbij

tekening: Bureau Bos
tekening: Bureau Bos
Foto: tekening: Bureau Bos

Een klein jaar geleden werden de plannen voor het nieuwe St Jozef gepresenteerd.

In dat jaar heeft men niet stil gestaan. De plannen krijgen steeds meer vorm. Kartrekker is de WSN. Die speelt trouwens een beslissende rol, als het gaat om het doorgaan van de bouw op het kerkplein. Dat heeft alles te maken met de parkeergarage, die er eerst onder zou komen en toen weer niet. Nu misschien wel wel, als de WSN bereid is 80 parkeerplaatsen in die garage af te nemen voor het nieuwe st Jozef. De WSN wil dat wel doen, maar alleen als het bestemmingsplan voor het nieuwe St. Jozef wordt vastgesteld.

Daar is de afgelopen tijd hard aan gewerkt. Maar ingewikkeld is het allemaal wel, volgens wethouder Heutink. Er zitten nu wel heel veel partijen aan tafel om het nieuwe St Jozef en de bouwplannen op het kerkplein rond te krijgen. In de loop van de tweede helft van dit jaar weten we meer. In het slechtste scenario gaan beid plannen de prullenbak in. Maar dat ziet de wethouder niet gebeuren.

Belangrijkste feiten en uitgangspunten

  • Het Nieuwe St. Jozef moet een levendige gemeenschap worden, die zich openstelt voor de buitenwereld. Het is een bewuste keuze van de WSN om naast woningen voor (in meer of mindere mate) zorgbehoevenden ook gewone (sociale huur)woningen te bouwen . Een zogeheten mix van dragers en vragers zal bijdragen aan een inclusieve woongemeenschap in een gebouw dat ontmoeting, samenleven en samenwerken centraal stelt.
  • Het woonprogramma bestaat naast een reguliere woonfunctie uit zorgappartementen voor verschillende doelgroepen. Overige functies dragen bij aan het concept van een levendige gemeenschap.
  • Op de begane grond komen activiteitenruimten en horeca. Daar mag je zo maar binnenlopen. De binnentuinen binnen Het Nieuwe St. Jozef staan met elkaar in verbinding en zijn ook vanuit de omgeving bereikbaar. Deze tuinen en de ruimten op de begane grond vormen het ‘kloppend hart’ van Het Nieuwe St. Jozef
  • Basisschool Het Baken breidt binnen Het Nieuwe St. Jozef uit met maximaal zes lokalen.
  • Veilig met de fiets of te voet naar de school staat centraal. “Kiss & ride” parkeerplaatsen naast de school verdwijnen. De verkeersdruk, die daardoor ontstaat kan de omgeving niet aan. Dat wordt veel te gevaarlijk. Ouders/verzorgers moeten hun auto straks parkeren op het Wheemplein of in het Stadspark als ze hun kinderen brengen en ophalen.
  • De ‘logistieke zone’ voor het gebouw wordt ontworpen aan de kant van de Torenstraat.
  • Als het even kan, komt er geen parkeergarage onder het nieuwe St Jozef. Het idee is gebruik te maken van de parkeergarage, die onder de woningen tegenover de grote kerk bedacht was. Die parkeergarage komt er dus toch misschien wel. Dat kan, omdat het nieuwe St Jozef daar dan 80 parkeerplaatsen afneemt, waardoor die parkeergarage toch financieel haalbaar wordt.

Het bestemmingsplan is na de zomer van 2023 klaar.

St Jozef nu


Het woonzorgcentrum voorziet in 72 eenkamerappartementen en acht meerkamerappartementen.
Het Zusterhuis heeft in de huidige situatie 28 eenheden.
Kindcentrum Het Baken bestaat momenteel uit zes lokalen voor de basisschool en twee lokalen voor kinderopvang en BSO.
Boven het kindcentrum zijn momenteel 21 tweekamerappartementen van ’s Heeren Loo gevestigd.

St Jozef straks

tekening: Bureau Bos

Als de plannen doorgaan wordt er vanaf 2025 gebouwd aan

12 schoollokalen Het Baken
4 ruimten voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang
Horeca en (activiteiten)ruimten
77 appartementen Beweging 3.0
28 appartementen ’s Heeren Loo
19 appartementen Philadelphia
41 appartementen huurders WSN (waaronder appartementen in het monumentale Zusterhuis)

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen