Windhouwer wil zoveel mogelijk energie in lokaal eigendom opwekken

Foto:

Om de doelen uit de Routekaart Energieneutraal Nijkerk 2050 te bereiken, wordt in onze gemeente steeds meer duurzame energie opgewekt.

Dit gebeurt door het plaatsen van windturbines, het realiseren van zonneweides en het benutten van restgronden. Het opwekken van duurzame energie op deze manieren heeft wel meer gevolgen voor onze leefomgeving dan het gebruik van fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan zaken zoals het in beslag nemen van ruimte en de zichtbaarheid van de windturbines en zonneweides in het landschap.

Lokale investeringen

Wethouder Rene Windhouwer wil de investeringen, die daarvoor nodig zijn zoveel mogelijk lokaal doen.
Daarom krijgen lokale partijen bij het ontwikkelen van grootschalige opwekprojecten een beslissend voordeel ten opzichte van niet-lokale investeerders. Zo wordt geprobeerd lokaal collectief (mede-)eigendom, participatie, zeggenschap en het delen van de opbrengsten te versterken. Het idee is, dat dan grootschalige duurzame energieopwekking in onze gemeente eerder geaccepteerd zal worden.

51% van het eigendom zou dan in lokale handen moeten komen, binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft.

Om ervoor te zorgen dat inwoners met een beperkt inkomen ook kunnen meedoen aan energieopwekprojecten, wordt er door de ontwikkelaar van elk project een aanbod gedaan. Dit aanbod moet worden goedgekeurd door de gemeente Nijkerk. Het is dan de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar om deze regeling bekend te maken aan de inwoners.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Energietransitie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen