400 mensen ruimen zwerfafval op

Foto:

Maandelijks loopt de zwerafvalbrigade vanaf verschillende locaties de rommel op te ruimen.

En dat worden er steeds meer

Maaandelijks melden zo’n 4 tot 5 nieuwe leden zich aan; heel vaak jonge ouders samen met hun kinderen. Begin mei verwelkomde de zwerfafalbrigade in Nijkerk het 200ste lid.

Naast deze vrijwilligers in de verschillende zwerfafval brigades zijn er diverse individuen ook op zijn tijd actief; sommige al heel veel jaren en vaak met materiaal door hen zelf aangeschaft. Volgens gegevens van de gemeentewerf zijn er nu in totaal zo’n 400 inwoners actief om zwerfafval te verzamelen: in stadskern Nijkerk, Hoevelaken, Hoevelakense bos, Nijkerkerveen en buurtschap Appel.

Drankblikjes

Er worden aanzienlijk minder drankblikjes worden aangetroffen. Wat zo’n statiegeldsysteem al niet voor een positieve uitwerking heeft! En over een maand start een volgend programma om plastic afval in onze leefomgeving terug te dringen: Verminderen van het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes voor dranken en maaltijden. “Vanaf 1 juli 2023 betalen klanten van afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Voor dranken en maaltijden die ter plekke worden bereid, kunnen klanten ook kiezen voor het gebruik van een herbruikbaar alternatief. Zo kunnen ze op de ene locatie bijvoorbeeld zelf een beker of bakje meenemen. En op de andere locatie gebruik maken van retourneerbare bekers of bakjes waar borg voor wordt betaald. Vanaf 1 januari 2024 zijn voor consumptie op locatie wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten geheel verboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor horeca, evenementen, kantoren, instellingen, verenigingen en sportclubs.”

Op deze website van de overheid vindt je er meer informatie over.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen