Ben blogt over “badjassen en slippers op The Dude Day”

Foto:

In Nederland was 14 mei 2023 een bijzondere dag: The Dude Day.


Filmliefhebbers weten dan waar ik het over heb. In de bioscoop deze dag mensen met badjas, slobberbroek en slippers. Met in hun hand een White Russian.

Op 14 mei 1998 brachten Ethan en Joel Coen de film The Big Lebowski uit. Voor veel bioscopen reden om nu – 25 jaar later – de cultfilm weer op het programma te zetten.

Voordat de film begint, legt een Amersfoortse Dude – inderdaad: met badjas en slippers – ons een prijsvraag voor. De vraag luidt: hoe vaak klinkt in de film het woord ‘Dude’. De prijs: een unieke filmposter met The Dude in close-up, met in zijn brillenglazen het tapijt dat in de film een grote rol speelt. De zaal ohhh’t en ahhh’t.
We mogen gaan staan en de persoon naast ons vertellen welk aantal we in ons hoofd hebben. Vriend Hans naast me houdt het op 89 keer. Ik gok 159.

Hoofdpersoon Jeff Lebowski – alias The Dude, gespeeld door Jeff Bridges – houdt van blowen en bowlen. En van White Russians, een cocktail met wodka, koffielikeur en room. Hij slentert in een haveloze badjes en afgedragen slippers door de supermarkt. Hij is niet geïnteresseerd in materiële zaken, blinkt vooral uit in zorgeloos nietsdoen.

Iedereen met een getal lager dan 100 mag gaan zitten, zegt de Amersfoortse Dude voor in de zaal. Iedereen boven de 200 ook.

The Dude maakt zich niet druk. Niet om zijn kleding, niet om de inrichting van zijn huis, niet om zijn carrière. De maatschappelijke ratrace laat hij graag aan anderen over. Hij gaat liever een potje bowlen. Hoe mensen over hem denken? ‘t Zal ‘m worst wezen. Stoïcijns reageert hij op alle lastigheden in het leven. Zelfs als criminelen zijn kop met grof geweld in de wc-pot douwen, blijft hij relaxed uitleggen dat ze de verkeerde voor zich hebben. Pas als een van hen zijn tapijt eronder pist, is zijn grens bereikt. Maar ja, dat tapijt ‘hield zijn kamer zo mooi bij elkaar’.

Ook iedereen onder de 150 mag gaan zitten, zegt de badjas voor ons. Boven de 170 is ook ‘jammer maar helaas’.

Veel mensen vinden de levenshouding van The Dude aantrekkelijk. Er bestaat zelfs zoiets als Dudeïsme, met een eigen filosofie, een eigen website en aanhangers die de dag het liefst doorbrengen in ochtendjas. Dudeïsme wordt gezien als een moderne vorm van taoïsme: meegaan met de stroom, go with the flow, niet-handelen (wu wei).
Ik denk ook aan quiet quitting, de trendy hashtag onder twintigers en dertigers: op je werk niet meer doen dan het hoognodige, de laptop om 17 uur dichtklappen en niet altijd maar bereikbaar zijn. Eigenlijk allemaal variaties op het aloude thema: je werkt om te leven, je leeft niet om te werken. Een mooi levensmotto, als je tenminste in de luxe positie verkeert om dit in de praktijk te brengen.

We staan nog met vier kanshebbers en mogen ons getal noemen. Een van de vier heeft 158.
Ik roep 159. Het antwoord is: 160.
Yo man, deze Ben Lebowski wint gewoon de poster van The Dude.
Wat? Vind jij dat hele Dude-gedoe maar niks?
Ja, nou, weet je, dat is ook maar gewoon eh, zoiets als jouw mening, man.

Tekst nodig? Laat woorden werken. Ben Tekstschrijver uit Hoevelaken schrijft voor alle sectoren, zorg en welzijn is zijn specialiteit.
Meer informatie? Meer blogs lezen? Kijk op mijn site. Nooit meer een blog missen? Word vaste lezer. Meld u aan via de website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen