DLP wil op later moment beslissen over noodopvanglocatie

Foto:

Volgens de Lokale Partij is het niet voor iedereen duidelijk wat de kaders en randvoorwoorden zijn voor de opvang van de asielzoekers.

Daarom wil de partij over over een aantal essentiële punten meer helderheid. Uitstel van de beslissing is nodig om een goed en evenwichtig standpunt in te nemen. Bovendien wil DLP met de inwoners van Hoevelaken gaan praten.

Op dit moment heeft de Lokale Partij al een paar vragen voor het college.

Vragen

  1. In de Raadsinformatiebrief van 17 mei 2023 wordt aangegeven dat het college een voorgenomen besluit zal nemen. In de presentatie tijdens de raadsvergadering van 16 mei wordt gesproken over een volgend besluit in het college op 20 juni 2023. De Lokale Partij is van mening dat er nog veel zaken onvoldoende zijn uitgewerkt en dat het nemen van een voorgenomen besluit geen recht zal doen aan de vele vragen en zaken die nog uitgewerkt moeten worden. De Lokale Partij vraagt het college dan ook het voorgenomen besluit pas na het reces te nemen, als er meer duidelijk is. Is het college bereid hieraan mede te werken? Zo nee, kan het college gemotiveerd aangeven waarom hier niet voor gekozen is?
  2. Formeel is het een wettelijke bevoegdheid van het college om tot het sluiten van een overeenkomst te komen met het COA. Kan het college aangeven of zij bereid is de mening van het raadsdebat te respecteren en de besluitvorming hieromtrent aan te passen als de raad dit vraagt? Wat ziet het college als speelruimte voor de raad aangezien het een collegebevoegdheid is?
  3. Is het college bereid om de komende maanden te benutten om met het COA in overleg te gaan om tot een lager aantal asielzoekers te komen dat meer past bij de plaats Hoevelaken? Hierbij zou gedacht kunnen worden in een aantal scenario’s, waarbij ook de samenstelling van de groep zal worden meegenomen. Graag vernemen wij of het college de komende maanden wil benutten om dit onderzoek voor haar besluit en het raadsdebat hierover uitgewerkt te hebben.
  4. Als de spreidingswet zal worden ingevoerd, is het college dan bereid het aantal overeengekomen asielzoekers in overeenstemming te brengen met het aantal zoals dat dan volgens de spreidingswet verplicht is?
  5. Uit de beantwoording van de vragen bleek dat er géén extra politiecapaciteit beschikbaar zal komen en dat dit eens in de 8 jaar wordt herzien. In welk jaar zitten we nu en zijn er géén overmacht situaties denkbaar waarbij wel extra politie beschikbaar kan worden gesteld? En is het college bereid hierop dan een beroep te doen?
  6. De indruk is ontstaan dat het al een gelopen race is en dat de inspraak van de bevolking niet tot wijziging van de plannen zal leiden. Kan het college aangeven op welke wijze zij deze onrust weg denkt te nemen?
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen