Digitaalhuis zoekt vrijwilligers (video)

Foto:

Vluchtelingen en asielzoekers kunnen hun weg in Nederland beter vinden, als ze onze taal spreken.

Het Digitaalhuis biedt daar mogelijkheden voor. Maar daarvoor zijn wel een aantal vrijwilligers en een tweede taalhuisdocent voor nodig. Ely Hackmann zocht Janneke Vijfvinkel op. Zij weet er alles van.

Op de website van de de bibliotheek kun je aanmelden als taalvrijwilliger.

Wil je Taalhuisdocent worden, dan vindt je hier alle informatie.

Taalhulp al eerder aangeboden

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn er veel Oekraïners in Nijkerk komen wonen. 52 van hen zijn eerst ondergebracht in de Roode Schuur en bij particulieren.
In april 2022 waren er veel hulpvragen om de NL-taal te leren bij de bibliotheek voor het Digitaalhuis Nijkerk binnen. Een van onze vrijwilligers komt uit Letland en spreekt Russisch. Zij startte als eerste een groepje in de bieb.
In mei zijn de mensen die in de Roode Schuur verbleven naar een nieuwe tijdelijke opvang gegaan in het recreatiepark Bad Hulckesteijn. Ook zijn er mensen opgevangen in de Hilt en bij particulieren. In bad Hulckesteijn hebben circa 120 Oekraïners gewoond.

Het aantal vluchtelingen breidde flink uit en zo ook de hulpvragen. Een deel van deze mensen kreeg vrij snel werk. Een aantal van hen studeerde nog online aan de universiteit in Oekraïne. De kinderen kregen vrij snel les.

Rol bibliotheek

Het aanbieden van taallessen past overigens goed in de rol van de bibliotheek, die sterk verandert.. Naast het uitlenen van boeken, helpt de bibliotheek steeds meer mensen met Basisvaardigheden : taal-, reken- en digitale vaardigheden.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen