Harry Koelewijn ontmoet bijzondere man

Foto:

De zeer vriendelijke man met de zelf gekozen naam ‘Shalom’ kwam ik vanmorgen tegen bij de grote Kerk.

Harry Koelwijn: “Ik vroeg na een heel lang gesprek met hem of ik iets over zijn bestaan online mocht vertellen. In eerste instantie zei hij dat wil ik niet want er wordt heel veel slechts over mij geschreven. Maar toen ik aan het eind van ons gesprek het nog eens vroeg, vond hij het goed.

Hij wilde zelf niet op de foto maar de kar en fiets mochten wel.

Hij loopt door heel Nederland met zijn fiets en kar, in totaal een gewicht van 160 kilo.
Hij slaapt in de open lucht, eet van giften, een kopje of een brood wat hij aangeboden krijgt en leeft heel eenvoudig en wil graag met rust gelaten worden.

Regelmatig wordt hij lastig gevallen door jongeren en ook vaak door handhaving weggestuurd. Het is een zwerver met de bijbel als het grote boek waar hij veel levenswijsheid uit put. Hij kan je alles vertellen over het christendom en bezoekt allerlei kerken. Hij doet geen vlieg kwaad.
Hij is zeven jaar geleden alles kwijtgeraakt. Hij is een gelovig christen. In de wijk waar hij woonde, liet hij dit blijken door posters en teksten op zijn ramen te plakken. Hij is daar door jonge migranten gewoon weggepest. Ze gooiden zijn ramen in en schreven rare teksten op zijn huurhuis. Hij durfde daar niet meer te wonen en is daarom gaan zwerven.

Zijn hele huisraad ligt op zijn kar.
Hij heeft zichzelf een andere naam gegeven: Shalom Barouch Jacob Israël.
Hij loopt door heel Nederland heen en zal nooit eten vragen, maar is blij als je hem een keer koffie of wat eten geeft.
Er zijn veel mensen geweest, die hem aangeboden hebben om met instanties te gaan praten en ervoor te zorgen dat hij een woning krijgt. Maar hij wil daar niets van weten. Hij wil niet lastig gevallen worden en rustig kunnen leven.

Op een gegeven moment liet hij het woord Stichting Christenen voor Israël vallen dat hier in Nijkerk gevestigd is. Ik vroeg, ken je dan Peter Koelewijn ook.
Jazeker. Hij was toch mede-oprichter van die stichting? Ja klopt. Dat was mijn broer, die helaas is overleden. Weet ik,zei hij en zijn dochter heeft een boekje geschreven.
Nou, toen was het ijs gebroken. Ik heb wel een uur met hem gesproken over zijn bewogen leven en alles erom heen
Een heel bijzonder figuur. Vannacht legt hij een paar stukken matras op de grond en kruipt onder een deken met een stuk blauw zeil erover heen tegen de regen en de volgende dag trekt hij weer verder.
Shalom wenst ieder een vrij en liefdevol leven.”

Hier wat informatie over zijn naam

Shalom: “Shalom” is een Hebreeuws woord dat vaak wordt gebruikt om vrede, welzijn, harmonie en groeten te betekenen. Het wordt vaak gebruikt als begroeting of afscheid in de Joodse cultuur en heeft een diepere betekenis van innerlijke rust en balans.

Barouch (Baruch): “Barouch” (of “Baruch”) is een Hebreeuwse naam die “gezegend” betekent. Het wordt vaak gebruikt als een voornaam in de Joodse gemeenschap.

Bron over de naam: chatGPT

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen