Ook in onze omgeving blijft de vraag naar ICT’ers hoog

18 aug 2023, 14:52 Nieuws
2023 07 20 uwv
AMERSFOORT - De groeiende vraag naar personeel voor ICT functies zorgt ook in de arbeidsmarktregio Amersfoort voor een krappe arbeidsmarkt.
Hoewel veel vacatures met name openstaan voor hogere opleidingsniveaus, zoeken werkgevers vooral ICT’ers met up-to-date vaardigheden. Recente omscholing biedt daarmee veel kansen binnen de ICT en dus ook voor mbo’ers. Hierbij valt te denken aan beroepen als Software developer en allround medewerker IT-systemen en devices.

Toename werkgelegenheid ICT

De arbeidsmarkt voor ICT-beroepen wordt al sinds 2018 aangeduid als zeer krap. Bij een krappe arbeidsmarkt is er meer vraag naar personeel dan aanbod. Dit betekent dat er veel werkgelegenheid is. Geen enkele andere beroepsrichting kent zo’n sterke mate van krapte. Vooral vanaf 2020, toen tijdens de lockdown de vraag naar digitaal organiseren van werk sterk toenam, is de vraag naar ICT’ers sterk gestegen. Met name de vraag naar softwareontwikkelaars en securityspecialisten is in de regio Amersfoort de afgelopen 5 jaar sterk toegenomen. Een reden hiervoor is de groei van werken met cloud en de mobiele technologie. Bedrijven hebben meer behoefte aan mobiele apps en cloud-gebaseerde oplossingen, wat bijvoorbeeld hybride werken mogelijk maakt. Hierdoor is de vraag naar ontwikkelaars die deze apps en oplossingen kunnen maken en beveiligen sterk gegroeid. Met de nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity wordt verwacht dat de vraag naar cybersecurityspecialisten verder zal toenemen. Momenteel staan de meeste vacatures, 350 in de regio Amersfoort, op ICT-gebied open voor software- en applicatieontwikkelaars.
2023 08 18 uwv
bron: UWV

Kansen in de ICT voor mbo'ers

De kans op werk voor studenten die nu kiezen voor een ICT-opleiding op mbo-niveau verschilt per opleiding. In 2019 zijn de kwalificaties Software developer (niveau 4) en allround medewerker IT-systemen en devices (niveau 4 en 3) en ICT Support (niveau 2) grondig vernieuwd door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Er wordt verwacht dat deze opleidingen goed aansluiten op de arbeidsmarkt en voldoende kansen op werk zullen bieden na diplomering. Omdat de ontwikkelingen in ICT-beroepen snel gaan worden deze kwalificaties momenteel alweer geactualiseerd.

Overstapmogelijkheden

Met de aanhoudende krapte wordt het overstappen naar een baan in de ICT-sector aangemoedigd. Uit gegevens over het arbeidsverleden van mensen die in de afgelopen jaren op enig moment als werkzoekende stonden ingeschreven bij UWV, blijkt dat er verschillende beroepen zijn van waaruit een overstap naar de ICT is gemaakt. Dit zijn onder andere:
Medewerkers klantenservice
Commercieel medewerkers
Financieel-administratief medewerkers
Financieel adviseurs
Ondersteunende secretariële medewerkers
Audiovisueel technici
Werkzoekenden die overwegen de overstap naar de ICT sector te maken, kunnen bij het Leerwerkloket terecht. De UWV publicatie ICT in Beeld geeft inzicht in de personeelstekorten in de ICT en de ontwikkelingen in de sector.

Diverse zij-instroom en opleidingsmogelijkheden in de ICT-sector

Tim Krux, adviseur werkgeversdiensten bij het WerkgeversServicepunt (WSP) regio Amersfoort: ‘Er zijn diverse regionale werkgevers en opleiders in de ICT-sector waar we regelmatig werkzoekenden aan koppelen. ANVA heeft bijvoorbeeld een zij-instroomtraject voor COBOL developers die per 14 augustus jl. is gestart. Tim: ‘Zij-instroomtrajecten zijn bedoeld voor mensen die een hele andere achtergrond hebben dan in de ICT-sector. Omdat er geen diploma op een bepaald niveau wordt gevraagd en er veel mensen zijn die willen omscholen naar de IT, is dit een mooie kans. Voor veel reguliere ICT-vacatures komen geïnteresseerden niet in aanmerking doordat ze geen ervaring hebben. Geselecteerde kandidaten krijgen bij ANVA direct een betaalde baan en een vast dienstverband, dus ook tijdens de opleiding.’ Via IT-opleider Techgrounds is er bijvoorbeeld een opleidingstraject op mbo-niveau waar mensen binnen een tijdsbestek van 15 maanden van Tech Support tot Cloud medewerker worden opgeleid. Visma Raet start per 1 september met het opleiden van mensen voor de functies Payroll Consultant of Functioneel beheer Consultant. Deze leerwerktrajecten duren 6 maanden, waarbij je gelijk in dienst komt bij Visma.’ Dit is slechts een greep uit de samenwerkingen op ICT-gebied waar het WSP regio Amersfoort doorlopend diverse kansen op werk heeft. Geïnteresseerde werkgevers en werkzoekenden kunnen altijd contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken’, aldus Tim.

Ontwikkeling WW-uitkeringen

In juli 2023 werden er in de arbeidsmarktregio Amersfoort 2.816 WW-uitkeringen verstrekt, een lichte daling met -0,1% ten opzichte van de maand ervoor. In vergelijking met juli 2022 daalde het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in de regio Amersfoort met -5,8%. De daling in Nederland over dezelfde periode bedroeg -3,0%. In het onderwijs steeg het aantal WW-uitkeringen (21,5%) ten opzichte van een maand eerder. In de zomermaanden neemt het aantal WW-uitkeringen vanuit het onderwijs meestal toe. Dat heeft te maken met het aflopen van tijdelijke arbeidscontracten aan het einde van het schooljaar. Het gaat echter absoluut gezien om kleine aantallen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen?
Like dan ook onze Facebookpagina.
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon , of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .

Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden.
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]