Drie organisaties gaan mensen in financiële nood helpen

Foto:

Om mensen in financiële nood te helpen, is er het project “Samen erop Vooruit”.

Dit project is een samenwerking tussen drie vrijwilligersorganisaties: SchuldHulpMaatje, HipHelpt en Humanitas. Ze willen samen ervoor zorgen dat mensen die het moeilijk hebben erop vooruit gaan.

Achtergrond

In Nederland zijn veel mensen arm. Ze hebben moeite om rond te komen en maken niet of onvoldoende gebruik van de voorzieningen die voor hen bedoeld zijn. Dit komt door verschillende redenen, zoals schaamte, een klein netwerk, weinig vertrouwen in de overheid, gebrek aan kennis of vaardigheden.

De pilotfase

De pilotfase van het project vond plaats in de eerste helft van 2023. De organisaties benaderden hun bestaande contacten en netwerken om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Ze deden een oproep om een “potjescheck” te doen. Daarbij werd een kledingbon of boodschappenpakket als “beloning” aangeboden.

In de pilotfase werd er ook een inloopspreekuur ingericht op woensdagmorgen en -middag in 2B Paashuis en de Voedselbank. Zo’n 100 mensen deden de potjescheck. Alle 100 mensen kregen een bon. 30 mensen werden daadwerkelijk geholpen met het aanvragen van regelingen of toeslagen. Daardoor kregen ze gemiddeld € 350 op jaarbasis extra.

Project gaat door

De pilotfase is nu afgerond, maar het project gaat door. De drie organisaties blijven samenwerken om financiële kwetsbare mensen te bereiken. Hun speerpunten voor de komende tijd zijn:

  • Het realiseren van een wekelijks spreekuur
  • Het zoeken van een bredere samenwerking met andere organisaties
  • Het verspreiden van folders om mensen te bereiken
  • Een samenwerking met Sigma

Inloopspreekuur bij Sigma

“Samen erop Vooruit”gaat samenwerken met Sigma. Sigma gaat in haar vaste inloopspreekuur op dinsdagmorgen ook de potjescheck doen. En op donderdagmiddag van 1 tot half 3 heeft Samen erop Vooruit een eigen spreekuur bij Sigma, in het gebouw van de Bibliotheek.
Dit start per 14 september aanstaande. Voor de eerste 200 bezoekers die de potjescheck doen, is er een waardebon voor boodschappen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen