Windmolens draaien niet eerder dan in 2030

archieffoto
archieffoto
Foto:

47 hectare zonnepanelen en 2 windturbines.

Daar zet de gemeente op in om het Nijkerkse deel van de Regionale Energie Strategie 1.0 voor elkaar te krijgen.

2 windturbines

De gemeente Nijkerk werkt samen met het bedrijfsleven en een windcoöperatie aan de bouw van twee windmolens. Er werden 228 zienswijzen (op de Nota Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor de MER) ingediend, die allemaal beantwoord moeten worden. Dit proces duurt naar verwachting tot het najaar van 2023.

Op dit moment is het moeilijk om stroom terug te leveren. Daarom zoekt de gemeente naar oplossingen  binnen het project Energiealliantie. Dit project is erop gericht om de stroomnetten in de regio te verbeteren. Als het vergunningsproces voorspoedig verloopt en de problemen met netcongestie opgelost kunnen worden, kunnen de windmolens in 2026 worden vergund. De windmolens zouden dan in 2030 operationeel kunnen zijn.

40 hectare zonnepanelen

In het najaar van 2023 doet de gemeente een maatschappelijke aanbesteding voor een zonneveld van maximaal 40 hectare in het eerste zoekgebied langs de A28. Waarschijnlijk kan de omgevingsvergunning voor 1 januari 2025 verleend worden.

7 hectare zon op restgronden

Een deel van de restgronden wordt ingebracht in het OER-project van de Regio. De planning hiervan is nog onbekend. Het is een nieuw project. Samen met de rijksoverheid gaat de gemeente de haalbaarheid onderzoeken.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen