Renkema in spoeddebat: “Het doet mij ook pijn, dat we niet verder kunnen”

Foto:

De noodopvanglocatie komt er (voorlopig) niet, maar de gemeenteraad wilde er toch over vergaderen en deed dat uitgebreid.

Alle partijen waren ontevreden, maar wel over verschillende kanten van de zaak.

Zo was de CU-SGP als enige teleurgesteld, dat van uitstel uiteindelijk afstel is gekomen. Voor fractievoorzitter Jaco van Putten was dat onacceptabel. “door de slechte regie van het college kennen we alleen verliezers. De vluchtelingen staan in de kou, het vertrouwen in de politiek is nog verder afgenomen. Moeten we het vertrouwen in het college ter discussie stellen?”

De Lokale Partij liet van de hele gang van zaken van mei tot nu toe geen spaan heel. Peter Collignon wond zich er in het bijzonder over op, dat de raad op verschillende momenten van niets wist en hij (als oppositiepartij) soms later sommige dingen van het college te horen kregen, dan de andere partijen. Hij was uiteindelijk wel tevreden over het stopzetten van de voorbereidingen.”De noodopvang is een maatje te groot voor ons, het teruggeven op 15 september is dan ook terecht.” Hij kwam met een motie, waarin hij vraagt om de communicatie van de gemeente professioneel vorm te gaan geven.

Niels Staal (VVD) kwam ook met een motie, samen met PRO21 en het CDA. Voor het zover was, wilde hij nog wel laten weten, dat het besluit om te stoppen verstandig was “omdat de randvoorwaarden niet goed te krijgen waren. De gekozen methode is mislukt. maar dat wil niet zeggen, dat opvang helemaal van de baan ijs,” Daarom diende hij de motie in, waarin gevraagd wordt nu al voorbereidingen te treffen voor het moment, dat de vraag weer op tafel komt. Dan ligt er tenminste een strak doorwrocht plan aan ten grondslag. Alleen Cathy van Manen (FvD) stemde tegen.

Boetekleed en verkeerde inschattingen

Burgemeester Renkema constateerde, dat iedereen teleurgesteld was, maar wel over verschillende dingen: “Het is vooral teleurstellend voor de asielzoekers. Die wilden we helpen. Daarnaast is er grote teleurstelling over het proces dat doorlopen is. Dat zijn wij ook, na alle inspanningen die verricht zijn door de ambtelijke organisatie, het coa, de politie en allerlei andere partijen.”

“Het doet mij ook pijn, dat we niet verder kunnen”

“We hadden het op een andere manier moeten doen”, zo trekt hij het boetekleed verder aan. We dachten op het goede moment naar buiten zijn gekomen, toen een aantal randvoorwaarden goed waren ingevuld. Maar dat pakte anders uit. We konden de vragen uit de samenleving niet goed beantwoorden.

In de discussie daarop ontstond het beeld, dat het veiligheidsplan met het COA niet goed rond te maken was. Dat bleef als maar boven de markt hangen. Een reden om op 15 september met de voorbereidingen te kappen.

Een andere reden was een een heel andere orde.

Op 17 september zou er opnieuw een bijeenkomst met de Hoevelakers zijn. Het college dacht onder andere aan een informatiemarkt. Dat bleek helemaal verkeerd ingeschat. Het college wilde nog een keertje uitleggen, hoe alle vorken in alle stelen zaten. Maar in voorbereidende gesprekken met mensen uit Hoevelaken bleek dat helemaal niet goed te vallen. Hoevelaken wilde opnieuw praten over de uitgangspunten, zoals 350 asielzoekers voor 2,5 jaar huisvesten. Dat wilde de gemeente absoluut niet. Het lag dus voor de hand, dat die bijeenkomst in september zou mislukken. Die had geen zin met verwachtingen diametraal tegenover elkaar.

Daarom trok het college de stekker ook – naast het veiligheidsplan – uit de voorbereidingen.

Hoe nu verder

De hele gemeenteraad denkt, dat de gemeente zich voor moet bereiden op opnieuw een vraag om asielzoekers op te vangen. Die verantwoordelijkheid wil de gemeenteraad ook zeker nemen.

De vraag ligt nog niet op tafel. Maar er ligt wel een motie van de VVD. Daarin wordt van het college gevraagd het proces opnieuw te doen. Nu wel transparant, open, samen met de bewoners en de gemeenteraad. Tijdens die voorbereiding moet dan nagedacht worden over het veiligheidsplan, de mogelijkheden die de gemeente organisatorisch e bieden heeft, de draagkracht van de samenleving, de locatie (Renkema: onwaarschijnlijk, dat EK retail dat wordt) en ga zo nog maar even door. De burgemeester zei die motie van harte te willen uitvoeren.

Collignon wilde nog weten, hoe de nazorg in Hoevelaken vorm gegeven wordt. Hoe dat gaat, is nog onduidelijk, maar het zal niet lang (november) op zich laten wachten.. Dat beloofde de burgemeester.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen