Praten over je sociale netwerk en je daginvulling is gezond (video)

Foto:

Ieder jaar wordt er in de gemeente Nijkerk eind september aandacht besteed aan eenzaamheid’.

Dat gebeurt in het bijzonder tijdens de Landelijke Week tegen Eenzaamheid.

Eenzaamheid: een moeilijk onderwerp

Praten over je sociale netwerk, je sociale vaardigheden en je daginvulling is niet altijd vanzelfsprekend. Waar ben je tevreden over en wat vind je lastig? In sociaal contact zijn er altijd wel onderdelen, waar we goed in zijn en onderdelen, die we knap moeilijk vinden. Niets is menselijker dan dat. Vaak hebben we vanuit onze opvoeding en school ook niet geleerd om dit soort onderwerpen met elkaar te bespreken.

De medewerkers van Sigma hebben gemerkt, dat eenzaamheid een moeilijk onderwerp is. Het is niet altijd makkelijk om te praten over je gevoelens, en eenzaamheid kan een gevoelig onderwerp zijn. Mensen kunnen zich schamen voor hun eenzaamheid, of ze denken dat anderen het niet zullen begrijpen.

Het niet weten welke regels er horen bij sociaal contact, kan zeker een reden zijn dat mensen moeilijk aansluiting weten te vinden. In onze samenleving zijn er veel ongeschreven regels over hoe we met elkaar omgaan. Deze regels kunnen voor iedereen anders zijn, en het kan moeilijk zijn om ze te leren als je ze niet hebt meegekregen in je opvoeding.

Ook het niet investeren in anderen, of niet weten hoe je dat moet doen, kan leiden tot eenzaamheid. Als je geen tijd en aandacht besteedt aan anderen, zullen ze ook geen tijd en aandacht voor jou hebben. Het is belangrijk om te investeren in je sociale relaties, door bijvoorbeeld tijd met anderen door te brengen, te praten over je interesses en te helpen waar je kunt.

Het zou een gesprek van ons allemaal moeten zijn. Met familie, vrienden en collega’s. Wanneer je een gezond sociaal netwerk hebt, bezit over de juiste sociale vaardigheden en een zinvolle tijdsbesteding hebt, dan voel je je fijner en gezonder. Eenzaamheid ligt dan ook veel minder op de loer.

Vragenspel helpt

Hoe ga je dat gesprek nou aan?

Daar heeft Sigma wat op bedacht: een vragenspel

Dat kan je hierbij helpen. Het vragenspel “Praten is gezond” is kosteloos te downloaden via de website van Sigma vanaf vrijdag 29 september.
In de hele gemeente vind je posters met vragen onder de vlag van Praten is Gezond.
Bekende inwoners hebben ook antwoord gegeven op deze vragen. Allemaal omdat het bespreekbaar mag zijn.
Hoe opener we hier over durven praten, hoe meer dit ons zal helpen om gezonder (ouder) te worden. Dus, probeer jezelf open te stellen, ga met elkaar in gesprek en ervaar wat er gebeurt.

Wil je meer kennis op doen over contact leggen en houden? Kom dan naar de lezing van de Volksuniversiteit op 26 oktober in de bibliotheek.
Heb je vragen over meedoen, sociaal netwerk, vaardigheden en daginvulling/tijdsbesteding, neem dan contact op met Sigma via: [email protected] of 033-2474830.

Marloes van Kruijl legde een en ander aan Ely Hackmann uit.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen