Frank van der Kaaij: Rayen Pandey – Karma

Foto:

Karma was gisterenavond het thema in ons mooi theater Streams Breede Beek.


Rayen Panday nam ons mee in zijn wereld en hij vermaakte ons op sublieme wijze. Hij gaf ons ook iets om over na te denken. Zijn ‘stand-up achtige’ humor en de directe interactie met het publiek is uiterst vermakelijk. Direct bij aanvang uit de coulissen is hij volop aan de slag en vanaf het eerste moment is er prettig contact. Hij heeft een natuurlijke sympathieke uitstraling en als begenadigd spreker neemt hij ons bij de hand in zijn reis in een minimalistisch decor: Een piano en een microfoon.

Zijn vaste coach is onlangs overleden en hij bracht ter herinnering een mooi toepasselijk lied met sterk pianospel. En toch ook bleef onmiskenbaar de vrolijke vaart erin. Zijn kleurrijke familie is bijvoorbeeld een zeer dankbaar onderwerp om zijn gedachten en herinneringen een heerlijke vorm te geven. Een oma die ruzie heeft met de helft van Suriname is natuurlijk een mooie bron. Deze oma geeft alle gelegenheid om schitterende anekdotes voor de bühne te brengen. Ook de ontboezemingen over zijn scheiding laten ons volop lachen en de geschetste situaties zijn beeldend en herkenbaar. Een mens doet soms opmerkelijk vreemd en laat zichzelf vreemd genoeg verrassen.

De ontmoetingen met een autoriteit geeft ook mooi materiaal. Een eerlijke spijtbetuiging en ook het waanzinnige idee om een krediet vast te reserveren bij verkeersboetes krijgt alle sympathieke aandacht van het publiek. Net zoals zijn bijzonder talent om ineens in een perfect uitgesproken dialect een grap te lanceren.

De voorstelling was formeel een try-out maar de vertelling is mooi rond. Soms openhartig, soms verbazend over de wereld en soms ineens leuk uitdagend (hoor zijn twijfelende sluikreclame). Maar zeker was er ook even reflectie. De zaal was duidelijk stil en zoekend bij de gedachte om één vraag aan God te mogen te stellen. Het lijkt toch lastig om op zo’n moment met elkaar de juiste woorden te kunnen vinden.

Rayen Panday: Chapeau

Was getekend Frank van der Kaaij ([email protected])

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen