Wolven in Nijkerk: schapen- en geitenhouders kunnen subsidie aanvragen

Foto:

In de gemeenten Nijkerk en Bronckhorst zijn binnen één week twee aanvallen door wolven op schapen gemeld.

Dat gebeurde ook in Bronkhorst (aan de IJssel). Daarom kan er in die 2 gemeenten nu bij de provincie Gelderland subsidie worden aangevraagd voor wolfwerende maatregelen.

Wat is er gebeurd?

Op 7 november was er een aanval op schapen in de gemeente Nijkerk. Op dezelfde dag was er ook een aanval in Laag-Keppel, gemeente Bronckhorst. Op 10 november was er in beide plaatsen opnieuw een aanval.

Waarom is er subsidie?

De gemeenten Nijkerk en Bronckhorst vallen buiten het aangewezen wolvengebied op de Veluwe. Daarom kunnen dierhouders hier normaal gesproken geen gebruik maken van de reguliere subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen.

Wat is de calamiteitenregeling?

De calamiteitenregeling geldt wanneer een zwervende wolf niet gelijk doortrekt, maar langer in een gebied blijft dat niet geschikt is als leefgebied en daar schade veroorzaakt. Of als een leefgebied nog niet is aangewezen. Met deze regeling krijgen geiten en schapenhouders subsidie voor maatregelen om te voorkomen dat wolven vee kunnen aanvallen.

Wat kunnen schapen- en geitenhouders doen?

Schapen- en geitenhouders in de gemeenten Nijkerk en Bronckhorst kunnen nu subsidie aanvragen voor het plaatsen van wolfwerende rasters of het ’s nachts op stal zetten van vee.

Wat moeten schapen- en geitenhouders doen om subsidie aan te vragen?

Schapen- en geitenhouders kunnen wolfwerende rasters nu direct plaatsen en de subsidieaanvraag daarna indienen. Beeldmateriaal dat het hek er staat is voldoende. De subsidie is tijdelijk en moet uiterlijk 24 november worden aangevraagd.

Wat kunnen schapen- en geitenhouders nog doen?

Schapen- en geitenhouders kunnen ook contact opnemen met de wolvenconsulent van de provincie Gelderland. Deze adviseert veehouders kosteloos over preventieve maatregelen en helpt bij het aanvragen van subsidie.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen