Laaggeletterdheid op de werkvloer: hoe herken je het en wat kun je doen?

Foto:

Op woensdag 8 november 2023 kwamen acht lokale werkgevers bijeen voor een informatiebijeenkomst over laaggeletterdheid op de werkvloer.

Laaggeletterdheid kan voor werknemers op de werkvloer tot problemen leiden. Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen om laaggeletterdheid te signaleren en werknemers te helpen om hun taalvaardigheid te verbeteren. Daarom was deze bijeenkomst georganiseerd. Het onderwerp was: hoe herken je als werkgever de signalen en wat kun je doen om werknemers met laaggeletterdheid te helpen?

Aandacht voor laaggeletterdheid

Wethouder Mariëlle Broekman riep aan het begin werkgevers op om aandacht te hebben voor laaggeletterdheid onder hun werknemers. Ze benadrukte dat laaggeletterdheid een probleem is dat veel mensen in Nederland treft, ook op de werkvloer.

Signalen herkennen

Stichting Lezen en Schrijven, expert op het gebied van laaggeletterdheid, ging in op hoe je signalen kunt herkennen bij laaggeletterden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Problemen met het lezen van instructies of procedures
  • Fouten maken bij het schrijven van e-mails of brieven
  • Verlegen zijn om vragen te stellen
  • Uit de weg gaan van taken die lezen of schrijven vereisen

Dirk-Jan Scharrenburg, een ervaringsdeskundige in de gemeente Nijkerk, vertelde over zijn eigen ervaringen met laaggeletterdheid. Hij is een van de deelnemers aan het televisieprogramma Leven Zonder Letters.

DigiTaalhuis Nijkerk

Het DigiTaalhuis Nijkerk is een samenwerkingsverband van organisaties die zich inzetten om laaggeletterdheid aan te pakken. Het DigiTaalhuis biedt een breed aanbod aan cursussen en trainingen om de Nederlandse taal en digitale vaardigheden te verbeteren.

Hulp en ondersteuning voor werkgevers

Er is volop hulp en ondersteuning beschikbaar voor werkgevers die hun werknemers met laaggeletterdheid willen helpen. Het Leerwerkloket Regio Amersfoort kan werkgevers adviseren over de mogelijkheden. Ook de bibliotheek biedt een breed aanbod aan cursussen en trainingen.

 

 

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen