Minder 60-plussers in de bijstand

Foto:

AMERSFOORT – In de arbeidsmarktregio Amersfoort komen steeds minder mensen na afloop van hun werkloosheidsuitkering (WW) terecht in de bijstand.

In 2022 was dit aantal nog maar 100, een halvering ten opzichte van 2021. Ook bij 60-plussers nam de doorstroom naar de bijstand af.

Wat is er aan de hand?

Er zijn meerdere factoren die hieraan kunnen bijdragen. Allereerst is de arbeidsmarkt in de regio Amersfoort zeer krap. Er zijn veel vacatures en weinig werklozen. Dit maakt het voor iedereen, ook voor 60-plussers, makkelijker om een baan te vinden.

Daarnaast zien werkgevers steeds vaker de voordelen van het laten doorwerken van werknemers na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Ze hebben dan te maken met ervaren en gemotiveerde werknemers die vaak een schat aan kennis en expertise in huis hebben.

In de regio Amersfoort is UWV al langer bezig met het ondersteunen van mensen die het einde van hun WW-uitkering naderen. Ook 60-plussers kunnen hiervan profiteren. UWV biedt bijvoorbeeld begeleiding en hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan.

60-plussers als oplossing voor de personeelstekorten

De vergrijzing is een belangrijke oorzaak van de aanhoudende personeelstekorten. In de regio Amersfoort zullen in de nabije toekomst 16.600 werknemers van 60 jaar of ouder geleidelijk de arbeidsmarkt verlaten. Doorwerken na de AOW-leeftijd kan een deel van de oplossing zijn voor deze tekorten.

Als een werknemer de AOW-leeftijd bereikt, kan een werkgever voorstellen om toch het arbeidscontract te verlengen. Dit kan voordelig zijn voor beide partijen. De werkgever behoudt de kennis en ervaring van de werknemer en de werknemer kan langer doorwerken en zo meer pensioen opbouwen.

Ook voor werkgevers die buiten de organisatie 65-plussers willen werven, zijn er voordelen. Ze hoeven geen premies te betalen voor de werknemersverzekeringen als de WW en de AOW. Ook hebben AOW-gerechtigde werknemers bij ontslag geen recht op een transitievergoeding en bij ziekte recht op maximaal 13 weken loondoorbetaling.

Doorwerken loont

De daling van het aantal 60-plussers in de bijstand in de regio Amersfoort is een positieve ontwikkeling. Het laat zien dat er steeds meer mogelijkheden zijn voor deze groep om aan het werk te blijven. Doorwerken na de AOW-leeftijd kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de personeelstekorten.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen