Week tegen Kindermishandeling in De Schakel

Foto:

De Week tegen Kindermishandeling zorgt voor extra aandacht voor kindermishandeling en huiselijk geweld.

Op de site van “voordejeugdenhetgezin.nl: “Want samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van kinderen die hiermee te maken hebben te vergroten.

In Nijkerk kreeg dat vorm in een tweedaags congres in de Schakel. Daar waren deskundigen en medewerkers uitgenodigd uit Nijkerk en omliggende gemeenten zoals Barneveld en Ermelo.

Wethouder René Windhouwer bij de opening: Kindermishandeling moeten we blijven aanpakken. Ik vind het heel belangrijk dat mensen signalen van kindermishandeling herkennen. En weten wat ze met die signalen kunnen doen. Dat ze er niet alleen voor staan.

Na de opening door wethouder Windhouwer ging men in op de proeftuin “Toekomstscenario.

Daarna keken en praatten de ongeveer 100 deelnemers naar en over de theatervoorstelling “One woman”‘ van Truusje Grana Rodriquez van Zanten. Zij liet haar kinderen vrijwillig uit huis plaatsen vanwege huiselijk geweld.

De deelnemers aan het congres volgen daarna workshops van onder andere Veilig Thuis Gelderland-Midden, Moviera en Jeugdbescherming Nederland.

Regionale en lokale aanpak tegen kindermishandeling

De zeven gemeenten in de regio Foodvalley trekken gezamenlijk op in de jeugdhulpverlening. Dit doen zij in het samenwerkingsverband JeugdFoodValley. Ook is in 2022 een van de elf proeftuinen Jeugdbescherming gestart in de regio Foodvalley. In de proeftuin werken we aan beter georganiseerde samenwerking tussen hulpverleners. Begin 2024 worden de eerste bevindingen uit de proeftuin in Foodvalley bekend gemaakt.

De gemeente Nijkerk betaalt een deel van de training aandachtsfunctionaris huiselijk geweld. De training is voor maatschappelijke organisaties die met kinderen werken. Een aandachtsfunctionaris vraagt aandacht voor het onderwerp binnen de eigen organisatie. En is vraagbaak voor collega’s die een vermoeden van kindermishandeling hebben. Inmiddels zijn er binnen de gemeente Nijkerk 85 aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld.

Vermoedens van mishandeling

Het is van belang om signalen van mogelijke kindermishandeling te herkennen. Signalen zijn onder andere: vaak ziek zijn, er moe uitzien, blauwe plekken of littekens hebben, vieze of kapotte kleding aan hebben, wegkijken bij oogcontact, in een eigen wereldje leven, niet aangeraakt willen worden.

Heeft u een vermoeden van kindermishandeling? Blijf er niet mee rondlopen. U staat er niet alleen voor. Neem contact op met Veilig Thuis. U kunt dag en nacht bellen met 0800 – 2000 voor advies. Dit kan ook anoniem. Of kijk op www.veiligthuisgm.nl voor meer informatie.

U kunt ook contact opnemen met het Sociaal Team van de gemeente Nijkerk via 033 – 247 22 22 of [email protected]. Op openingstijden van het gemeentehuis kunt u er binnenlopen bij het Sociaal Team.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen