Telstar wint ook derde gemeentederby

In het derde onderlinge duel van het jaar heeft Telstar Schoonderbeek opnieuw afgerekend met Sparta Nijkerk Djops.

Bij Telstar kijken ze zo terug op de wedstrijd

Na een matige eerste helft werd het gaspedaal de tweede helft flink ingedrukt. Sparta kon het tempo van Telstar niet meer bijbenen en werd met een 16-24 uitslag het veld afgestuurd.

Telstar startte de wedstrijd in Nijkerk slap.

Verdedigend werden de afspraken niet nagekomen en aanvallend werd de korf onvoldoende gevonden. Na een 2-2 stand was het dan ook Sparta dat brutaal de leiding nam en score over score uitliep. Maarten de Jong zag zich genoodzaakt een time-out te nemen waarin hij zijn ploeg wakker schudde. Dit resulteerde in eerste instantie in een stabielere verdediging, maar Telstar wist niet te voorkomen dat Sparta uitliep naar een 9-4 voorsprong. Vanaf die stand werd er door de Hoevelakers een run van 1-5 neergezet. Ruststand 10-9.

In de rust werd duidelijk gemaakt dat er in de tweede helft uit een ander vaatje getapt zou moeten worden. Vertrouwen in een overwinning was er nog alleszins.

De equipe van Maarten de Jong en Henk van Ginkel kwam totaal anders de rust uit. Verdedigend stond men beter, maar vooral aanvallend werd er aan het rendement gewerkt. Van een 11-11 stand werd er gas gegeven en werden de verschillen in klasse duidelijk gemaakt. Sparta kwam er niet meer aan te pas en Telstar liep uit naar 12-18. Na wat scores om en om werd de kers op de taart gezet met een fraai ‘Braziliaantje’. Eindstand: 16-24.

Deze winst betekent dat Telstar alleen aan kop gaat in de poule.

bijdrage van Joost Geluk

Bij Sparta kijken ze zo terug op de wedstrijd

De keiharde les die Sparta/Djops heeft geleerd uit die eerdere duels is dat een scherpe start belangrijk is.

In beide wedstrijden kwamen de Nijkerkers een zwak begin niet meer te boven. De ploeg uit Hoevelaken heeft dit seizoen de zaken goed op orde en kan als leider van de ranglijst in de 2e klasse langzamerhand titelfavoriet genoemd worden.

Toch waren het de Nijkerkers die in het begin de lakens uitdeelden in Watergoor. Het oranje achttal schoot uit de startblokken en bij de eerste schotpoging was het meteen raak. Telstar/Schoonderbeek wist tot een 4-4 stand mee te scoren, daarna viel het scorend stil bij de Hoevelakers. Sparta/Djops liep met gevarieerd aanvalsspel en goed verdedigend werk uit tot een voorsprong van 9-4. Een bijzonder detail was dat na de eerste 8 thuisdoelpunten alle Nijkerkse basisspelers al op het scoreformulier stonden.

Ongeveer 10 minuten voor rust kregen de Spartanen meer moeite met het afronden van de kansen. De ploeg uit Hoevelaken maakte daar dankbaar gebruik van en wist stapje voor stapje de achterstand te verkleinen. Met een 10-9 stand op het scorebord zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Na rust kantelden de verhoudingen in de wedstrijd. De Nijkerkers deelden direct na rust nog wel een plaagstootje uit via Rik Vreekamp (11-9), maar moesten daarna 6 doelpunten op rij incasseren. Met name de heren van Telstar/Schoonderbeek bleken op schot en het lukte de formatie van Brenda Voortman niet om daar controle op te krijgen. Ook het scoren stokte bij de ploeg in het oranje. Het hoge wedstrijdtempo uit de eerste helft werd niet meer gehaald en Telstar/Schoonderbeek liep uit tot 12-18. Langzaam verdween het geloof op een goed eindresultaat bij het Nijkerkse achttal. In de laatste 10 minuten wisten beide ploegen nog een aantal keer het gat van de korf te vinden, waardoor de eindstand werd bepaald op 16-24.

Sparta/Djops kan terugkijken op een prima eerste helft, maar om echt mee te doen om de bovenste plekken zal het niveau over de gehele wedstrijd een stuk constanter moeten worden.