Statushouders in het Ampt van Nijkerk

Archieffoto
Archieffoto
Foto:

De NOS meldde vandaag: “45 ‘weigergemeenten’ krijgen verzoek om per direct statushouders te huisvesten”.

Het huisvesten is al heel lang een landelijk probleem. In augustus was al duidelijk, dat ook Nijkerk achterbleef bij het huisvesten van statushouders. Maatregelen konden dus niet uitblijven.

De Directeur-Generaal Volkshuisvesting en Wonen van het ministerie van BZK heeft daarom burgemeester Renkema meegedeeld dat het COA statushouders in Nijkerk gaat plaatsen in hotel Ampt van Nijkerk.

Inmiddels zijn daar 6 statushouder geplaatst. Daar wachten zij op de toewijzing van een woning

Wat betekent dit voor onze gemeente?

  • Het gaat om statushouders die al gekoppeld zijn aan Nijkerk. Er is dus geen sprake van een extra taakstelling bovenop de taakstelling voor de 2de helft van 2023 van 44 personen.
  • Het gaat om statushouders die langer dan 12 weken gekoppeld zijn aan de gemeente Nijkerk. Na plaatsing in het hotel worden de statushouders direct meegeteld voor de taakstelling.
  • Op korte termijn zullen nog meer statushouders volgen. Waarschijnlijk zal het dan om 10 statushouders gaan
  • Het COA betaalt de kosten van het hotel en van voeding en leefgeld voor maximaal 6 maanden. De gemeente kan en zal een beroep doen op de Hotel- en Accommodatieregeling (de HAR) voor de inzet van begeleiding.
  • Na maximaal 6 maanden moet de gemeeente die kosten gaan betalen.
  • Na plaatsing in het hotel start het inburgeringstraject. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk.
  • Het COA heeft ook een gemeenschappelijke ruimte in het hotel gehuurd. Hier kunnen de statushouders overdag verblijven.
  • De gemeente moet ervoor zorgen dat de statushouders een half jaar na plaatsing in het hotel zijn doorgestroomd naar een reguliere woning in Nijkerk.

Vinden van huisvesting

De gemeente moet dus zo snel als maar kan woonruimte voor de statushouders vinden. Dat dit niet gemakkelijk is blijkt wel uit het feit dat de statushouders waar het hier om gaat al langer dan 12 weken gekoppeld zijn aan Nijkerk, zonder dat een geschikte woning gevonden kon worden.
Naast de reguliere woningbouw en de ontwikkeling van flexwoningen in het project Wonen bij Jaap zoekt de gemeente samen met de WSN andere, alternatieve mogelijkheden van huisvesting.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen