Wethouder Rohen over “Waar kies jij voor als er minder geld is?” (video)

Foto:

De gemeente Nijkerk vraagt inwoners waar ze voor zouden kiezen als er minder geld is.

Dat doet de gemeente omdat gemeenten vanaf 2026 minder geld van het Rijk krijgen. Nijkerk dus ook.  De gemeente moet dus keuzes maken, omdat er over een paar jaar minder geld is. Wethouder Audrey Rohen van financiën: “We zijn nu al aan de slag met plannen om het beschikbare budget vanaf 2026 zo goed mogelijk te verdelen. We moeten keuzes maken. Gaan we minder geld uitgeven aan bepaalde taken? Stellen we onze ambities bij? Verhogen we bepaalde lasten voor inwoners en bedrijven? Om hier een goed besluit over te kunnen nemen, willen we graag weten waar onze inwoners voor zouden kiezen.”

Ely Hackmann  sprak hier uitgebreid over met de wethouder over

Er is een app

In de app of via de browser kan iedereen zijn of haar mening geven door vragen te beantwoorden over verschillende thema’s. Daarnaast wordt er informatie gegeven in tekst en in filmpjes.

Aparte versies

De gemeente wil inwoners op deze manier graag mee laten denken over die bezuinigingen, of belastingverhogingen. Iedereen kan via die app, of op de gemeentesite of op papier de vragenlijst invullen. Op papier is er voor jongeren ook een aparte versie gemaakt. Die wordt op scholen, Chill Out en Blits  uitgedeeld.

In de kernen in gesprek

Wethouder Rohen gaat met inwoners praten over de enquête. Dit om meer te weten te komen over waarom inwoners bepaalde keuzes zouden maken. Er zijn bijeenkomsten in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Ook is er een online bijeenkomst.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan nog altijd  via de website van de gemeente..
Nijkerk: maandag 15 januari, 19.30 – 21.30 uur, UVV Nijkerk, Frieswijkstraat 97.
Nijkerkerveen: dinsdag 16 januari, 19.30 – 21.30 uur, ’t Veense Hart, Van Noortstraat 36.
Hoevelaken: woensdag 17 januari, 19.30 – 21.30 uur, De Stuw, de Brink 10.

Online in gesprek

Op 23 januari is er van 19.30 – 20.30 uur een online bijeenkomst. “Dit organiseren we voor de mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar een van de drie  bijeenkomst te gaan, maar wel graag wat meer willen weten en aan ons mee willen geven.” licht Rohen toe. Voor deze bijeenkomst is aanmelding niet nodig. Meekijken kan via www.nijkerk.eu/meedenken of via de app.

Daarnaast organiseert de gemeente samen met de bibliotheek een gesprek voor laaggeletterde mensen over dit thema om ook van deze doelgroep te horen hoe zij tegen de dilemma’s aankijken.

Uitkomsten naar het college en de raad

De uitkomsten worden gedeeld met de inwoners en ze worden voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Zij weten dan wat er leeft onder de inwoners. En zij zullen dit meenemen in hun besluiten over de toekomst van de gemeente.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen