Wind tegen voor Windhouwer

Foto:

De oppositiepartij (CU-SGP0 ging er stevig in tijdens de commissievergadering over de komst van windmolens.

Hans Lok van die partij vond het maar een buitengewoon rommelig proces. Dat niet alleen, ook de communicatie daaromheen was – naar zijn mening – bijster slecht. “Waarom moet het 1,5 jaar duren voor er zienswijzen (in gewoon Nederlands vragen en bezwaren) zijn beantwoord?” Hij vond het onbehoorlijk, dat mensen op bijeenkomsten over die windmolens waren weggestuurd.

Kritiek, die wel vaker gehoord wordt als de gemeente zegt iets samen met de inwoners te willen aanpakken. En eigenlijk deelden alle partijen die mening. Alleen deden ze dat in minder felle bewoordingen.

Van de andere oppositiepartij (De Lokale Partij) vroeg Tom Valkenhoef zich –  samen met Shemara Ooijevaar (PRO21) – af, waarom er niet met de – zeer kritische – Stichting Duurzaam en Leefbaar Nijkerk –  verder was gepraat.

Dat proces moet dus veel beter. Luigjes: “Al was het maar om het vertrouwen in de politiek te helpen herstellen.” Verantwoordelijk wethouder Windhouwer beaamde dat.

Daarnaast werd er uitvoerig verder gepraat over de inhoud. Irene Moes (PRO21) vond het na één uur praten allemaal heel onduidelijk “Hebben we nu wel allemaal hetzelfde beeld over wat we gaan besluiten?”
Het ging in deze vergadering niet over de vraag, of er wel of geen windturbines moeten komen. Zover is men nog lang niet. Dat was dan weer wel duidelijk.

Niet duidelijk was wat er aan die belangrijke beslissing vooraf moet gaan. Er komt een onderzoek (MER) naar de milieueffecten van windturbines. Maar wat ga je dan onderzoeken? Gaat het dan om kwantitatieve meetbare zaken (geluid, slagschaduw etc) of horen daar ook kwalitatieve aspecten (bijvoorbeeld invloed op gezondheid) bij?

Duidelijk werd wel, dat als de metingen verricht zijn, er normen moeten komen. Want op basis daarvan kan de raad beslissen, of de turbines er wel of niet moeten komen.  Wethouder René Windhouwer had open gelaten of dat landelijke dan wel lokale normen moeten zijn.
Daar was ook geen twijfel over bij de raadsleden: lokale normen. Maar ja, die moeten wel opgesteld worden. Windhouwer zegde toe, dat die er gaan komen.

Dat moet dan wel samen met inwoners, zo vond de raad. Ook dat zegde Windhouwer toe. Windhouwer gaat een omgevingsadviesraad in het leven roepen. Die bestaat uit inwoners en andere betrokken partijen. De wethouder:” Als de MERresultaten er zijn, gaat onder andere een omgevingsadviesraad mee bepalen hoe die resultaten gewogen moeten worden.”

Volgende week beslist de gemeenteraad. In de wandelgangen zal er nog heel wat over verder gepraat worden door de dames en heren politici en dan gaat het er ook over hoe ze u gaan uitleggen, waar het nu allemaal over gaat.

Zoeklocaties

De gemeente heeft twee mogelijke locaties op het oog: de afslag Nijkerk-Zuid van de A28 en het bedrijventerrein Smidspol aan de Berencamperweg.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen