Geen misbruik van voorzieningen door Oekraïners

Foto:

Opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland dreigen vol te lopen met werkende, alleenstaande mannen, zo kopte het AD onlangs.

Veiligheidsregio’s en gemeenten willen dat het kabinet het opvangbeleid gaat bekijken. ,,Is het aan een gemeente om gratis opvang te regelen voor een werkgever?

Speelt dit ook in de gemeente Nijkerk?

De gemeente: “In de tweede helft van 2023 heeft de gemeente een nieuwe tijdelijke opvanglocatie geopend. Op een terrein op de hoek Bloemendaalseweg/Nachtegaalsteeg zijn voor vooralsnog 2 jaar 53 chalets voor 240 Oekraïense vluchtelingen. Wij herkennen de constatering dat het steeds moeilijker uitlegbaar wordt dat ontheemden uit Oekraïne, die inkomen uit werk hebben, niet hoeven te betalen voor hun onderdak en medische zorg. Op het park worden activiteiten georganiseerd en monitoren we wat er gebeurt en speelt. Van oneigenlijk gebruik van de chalets is geen sprake.”

Bij de opening van de opvanglocatie was er sprake van, dat er voor de Oekraïners op het gebied van sport en ontspanning activiteiten georganiseerd zouden worden. Hoe staat het daar mee?

De gemeente: “We stimuleren de bewoners om zoveel mogelijk deel te nemen aan de Nijkerks maatschappij. Dit behelst dus ook sport en spel activiteiten in de buurt/school enzovoort. Veel Oekraïners nemen daaraan deel. Daarnaast organiseren we in de vakanties, af en toe in het weekend een activiteit voor de bewoners van de chalets. Maar dit is sporadisch en niet structureel. Voor “oudere” bewoners wordt één keer in de twee weken een ouderen uurtje georganiseerd. Denk daarbij aan knutselactiviteiten, koffie moment, leren van enkele Nederlandse woorden.”

Is de opvang op de Bloemendaalseweg/Nachtegaalstraat alleen in gebruik door Oekraïners? We zien veel NL-kentekens. Is de opvang vol?

De gemeente: “De opvang op de hoek Bloemendaalseweg/Nachtegaalsteeg is enkel voor Oekraïners. Er staan veel auto’s met het NL-kentekens. Dit komt doordat Oekraïners hier auto’s kopen die nodig zijn voor werk.
Wel vinden wij dat in de Tijdelijke Wet opvang ontheemden Oekraïne (TW Oek) geregeld moet worden dat Oekraïners die inkomen uit werk hebben, gekort kunnen worden op het leefgeld dat zij ontvangen, dat ten onrechte ontvangen leefgeld teruggevorderd kan worden en dat het mogelijk wordt dat zij een reële bijdrage betalen voor onderdak en eventuele catering in de gemeentelijke opvang en voor medische zorg. Daarbij staan wij voor dat in de Tijdelijke Wet opvang Oekraïne de regelingen worden gelijkgetrokken met overeenkomstige regelingen in de Participatiewet en de Regeling eigen bijdrage Asielopvang.”

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen