“LEZEN GAAT BETER, ALS WE BELONEN BIJ EEN METER” beste voorstel in Jeugdgemeenteraad

Foto:

Het onderwerp van de jeugdgemeenteraad was dit jaar “Leuk! Lezen!”

Hoe maak je lezen leuk voor je doelgroep. Of is lezen al zo leuk en wil je dat blijvend stimuleren? Maar hoe dan? Elke school kwam met een uitgewerkt voorstel/ plan Voor het winnende plan is € 5000,- beschikbaar gesteld.

De vergadering begon met de presentatie van de verschillende plannen. U kunt ze hier en detail bekijken.

De Koningslinde: een leesdag op school

De Hoeksteen: een boeksalon, boekflix en springlezend

Daltonschool Corlaer: Bekende schrijvers uitnodigen

Kindcentrum Holk: Lezen gaat beter, als we belonen met een meter

Kindcentrum Oranje Nassau: Op het Molenplein een Boekenmaandag

Willem Farelschool: In zitzakken is het lekker lezen

Prins Willem Alexanderschool: Read-it  een strip met een film

Schimmelpenninck van der Oyeschool: Een leuk en gezellige leesplek en een app met leestips

Tijdens de schorsing werd er druk vergaderd over de vragen, die in het debat gesteld moesten worden en over vragen, die verwacht konden worden. Echte raadsleden hielpen daar een handje bij.

Het daaropvolgend debat over alle plannen bestond toch vooral uit vragen, waardoor de plannen voor de jeugdgemeenteraad nog duidelijker werden. Een echt inhoudelijk debat ontstond nog niet. Daarna kon er in eerste ronde gestemd worden op de plannen van de andere scholen.

De voorstellen van deze drie scholen verzamelden de meeste stemmen Kindcentrum Holk, Schimmelpenninck van der Oyeschool en Kindcentrum Oranje Nassau. Die mochten in een halve minuut hun voorstel nog eens toelichten. Daarna kon er opnieuw gestemd worden, op één van die drie voorstellen.

Kindcentrum Holk: Wij blijven binnen het budget
Schimmelpenninck van der Oyeschool: wij hebben een plan voor alle scholen
Kindcentrum Oranje Nassau: De boekenmarkt is voor iedereen in de gemeente.

Als winnaar kwam het voorstel van Kindcentrum Holk uit de bus. Hoe “‘LEZEN GAAT BETER, ALS WE BELONEN BIJ EEN METER” er uit ziet, kunt u hier lezen.

De burgemeester was er blij mee.

Voor iedere deelnemer aan de jeugdgemeenteraadslid was er een oorkonde op naam.

De achtergrond

De gemeenteraad van Nijkerk vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met de (lokale) democratie. In de afgelopen weken hebben de schoolklassen, als voorbereiding op de Jeugdgemeenteraad, in de raadzaal van het stadhuis het spel Democracity gespeeld. Het doel van het spel is om een (fictieve) stad te bouwen. Dit kun je niet alleen, hiervoor moet je de samenwerking met anderen zoeken en over de beschikbare middelen beschikken. Bouw je een ziekenhuis of is er een school nodig? Bedrijventerrein of natuurgebied?

Leerlingen moesten tijdens het spelen van het spel onder andere overleggen over hun partijprogramma en welke voorzieningen ze aan hun stad konden en wilden toevoegen. Bij elke les was een raads-, commissielid of een wethouder aanwezig om vragen te beantwoorden en te vertellen hoe het werkt binnen de gemeente. Door het spelen van het spel deden de kinderen de nodige kennis op en ervaarden zij wat er komt kijken bij het maken van hun keuzes.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen