Wethouder opent Boekstart in de kinderopvang

NIJKERK – Met het weghalen van de strikken van een voorleeswigwam en het voorlezen van een verhaaltje van Dikkie Dik opende wethouder C.J. Windhouwer de eerste vier locaties waar Boekstart in de kinderopvang plaatsvindt.

NIJKERK – Met het weghalen van de strikken van een voorleeswigwam en het voorlezen van een verhaaltje van Dikkie Dik opende wethouder C.J. Windhouwer de eerste vier locaties waar Boekstart in de kinderopvang plaatsvindt.

Boekstart is een programma dat het lezen en bezig zijn met taal voor kinderen van 0-4 jaar stimuleert. Uit onderzoek blijkt dat kinderen hierdoor minder achterstand in taal oplopen. De kans dat kinderen vanwege taalachterstand het onderwijs eerder moeten verlaten is hierdoor kleiner.  

Roel Zuidhof (directeur bibliotheek)

Wethouder werd enthousiast

Wethouder Windhouwer, met o.a. jeugd- en gezinsbeleid in zijn portefeuille, vertelde dat hij eerst heel veel vraagtekens had bij het project Boekstart.   “Maar ik ben 180 graden gedraaid en erg enthousiast over het programma”. Hij vertelt dat hem het  preventieve aspect erg aanspreekt. “Door met lezen en taal al heel vroeg te beginnen is er een veel kleinere kans dat kinderen door taalachterstand zonder diploma van school stappen”. Waar hij het meest enthousiast van is geworden zijn de peuterochtenden die de bibliotheek in het kader van Boekstart maandelijks in Hoevelaken en Nijkerk organiseert. “Dat is een geweldige gelegenheid voor ouders om samen met hun kindjes  naar toe te gaan, niet alleen om te laten spelen en voorgelezen te worden maar vooral om als ouders met elkaar in contact te komen. Dat is de ideale samenleving waar mensen elkaar helpen en steunen bij bijvoorbeeld opvoeden.”   

Boekstart in de kinderopvang

In het hele land zijn pilots geweest met BoekStart in de Kinderopvang. Met deze ervaringen zijn bibliotheken in een beperkt aantal plaatsen in Nederland met het project begonnen. Met subsidie van Stichting Lezen en ondersteuning van Biblioservice Gelderland startte de bibliotheek in de gemeente Nijkerk bij St. Christelijke Peuterspeelzaal  “De Triangel”, Kinderdagverblijf ’t Klimrek en Kinderopvang Hoevelaken “Baloe”.  

Projectleider van de bibliotheek, Elly Pijpers, geeft aan dat de resultaten aan het eind van het project  duidelijk merkbaar zijn: “iedereen is erg enthousiast over het project en de resultaten: leidsters zijn getraind als voorlees coördinator, er is een voorleesplan ingebed in de dagelijkse praktijk en er is een nieuwe collectie voorleesboeken op een  nieuw ingerichte plek en kinderen vinden het altijd heerlijk om te worden voorgelezen”

 

De intentie van de bibliotheek is om dit project te kunnen realiseren in de nabije toekomst bij alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de gemeente Nijkerk.

Boekstart

In 2010 is via de Lokale en Educatieve Agenda van de gemeente Nijkerk het project BoekStart bij de bibliotheek begonnen. Ouders met pasgeboren kinderen worden aangeschreven door de gemeente Nijkerk waarbij ze worden gewezen op het belang van voorlezen en talig bezig zijn met hun jongste kind. Om dit te stimuleren kunnen ouders een BoekStartkoffertje afhalen bij de bibliotheek. Hun kindje wordt gratis ingeschreven en ze kunnen speciale BoekStartmaterialen lenen. Na 7 maanden worden ouders hierop bevraagd door het consultatiebureau. Ook het CJG en speel-o-theek Pinoccio zijn betrokken bij dit project. Het project is in mei 2011 succesvol afgesloten.

Aan alle doelstellingen van het project is voldaan. Besloten is om hiermee door te gaan omdat de bibliotheek het erg belangrijk vindt dat dit project ‘structureel’ blijft doorlopen. De bibliotheek financiert hun eigen deel. Ook de werkzaamheden van de gemeente Nijkerk, consultatiebureau en CJG lopen gewoon door. De resultaten zijn nog steeds goed: ruim 400 nieuwe jonge leners  die regelmatig materialen komen lenen. Het aantal reacties op de brief is ca. 40-45%. Nijkerk komt hiermee overeen met het landelijk beeld van BoekStart.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden