Vliegende start buurtvereniging Luxool

Foto:

Afgelopen donderdag zijn leden van de buurtvereniging Luxool bijeengekomen op landgoed Groot Hennekeler.

Buurtvereniging gaat steeds beter

Aldaar werd de vereniging gastvrij ontvangen door haar medelid, de eigenaren en beheerder van het landgoed.

Tijdens deze goed bezochte bijeenkomst werd veel informatie uitgewisseld. Het bestuur, onder leiding van Harm Visser, zette uiteen hoeveel werk er is verzet en welke onderwerpen zijn aangeroerd.

Marjon Visscher presenteerde als medebestuurder een aantal lopende onderwerpen. De vereniging bestaat nu een jaar, en maakte een vliegende start. Zo is er een mooi logo ontworpen door Harm Visse. Daarnaast zijn vele contacten met gebiedspartners aangeknoopt,

Contacten met de gemeente zijn warm en verlopen goed. Onder andere wordt er contact gehouden over de verkeerssituatie in en rondom de wijk Luxool. Ook de ontwikkelingen van het park op het terrein van voormalig Bad Bloemendal volgt men op de voet.

Gewezen werd op de grote cultuurhistorische waarde van het gebied Luxool. Visser en Visscher vormen samen met Anja de Greef en John Bakker het dagelijkse bestuur van de buurtvereniging.

Je kijkt de Middeleeuwen in


Na de pauze nam Peter Bijvank het woord. Als landschap historicus is hij deskundig in het uitzoeken van de geschiedenis van een gebied. Hij had het gebied Luxool uitgebreid onderzocht, en nam de leden van buurtvereniging mee op reis door geschiedenis. Dat ging van de eerste ontginning (en beschrijving daarvan) rond het jaar 1300 tot zo rond het jaar 1850. Luxool, Luxhale, of ook Luxhol blijkt wereldwijd een unieke naam te zijn.

Tijdens zijn lezing onthulde Peter het wapen van het gebied ‘ Luxool’ . Dit wapen had hij aangetroffen tijdens een van zijn speurtochten door het Geldersch Archief in Arnhem. Bijvank wist ook veel te onthullen over het grondgebruik, en hoe de aanliggende boerderijen het hoofd boven water wisten te houden. Naar nu blijkt, is de historische waarde (qua cultuur & landschap) van het gebied Luxool groot. In loop der tijden is de landinrichting van het gebied vrijwel onaangetast gebleven. Dat is uniek in Nederland.Lid van buurtvereniging Luxool

Lidmaatschap gratis

Harm Visser deed aan het einde van de leuke lezing een oproep aan alle inwoners en gebruikers van het gebied Luxool: “Meld je aan bij ons op [email protected] want we hebben nog niet iedereen kunnen bereiken.” Vele buurtbewoners hebben de weg naar de vereniging al gevonden, zo ook de school en de sportverenigingen in het gebied. Er wordt naar gestreefd om alle buurtbewoners kosteloos lid te laten zijn van de buurtvereniging. Visser: “Niet alleen ontvang je dan de periodieke nieuwsbrief, ook worden dan alle belangen behartigd.”

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen