H.C.Bot: Een woningcrisis met een vleugje ironie

Foto:

De Nederlandse woningmarkt: een kroniek van uitverkochte dromen waar de wachtrijen langer zijn dan die voor een verse stroopwafel op de markt.

Ja, we hebben een tekort aan huizen. Een situatie zo nijpend dat menigeen nostalgisch terugdenkt aan de tijd dat je nog in een kartonnen doos kon wonen zonder dat iemand het doorhad. Maar wat echt de kroon spant in deze saga, is onze nationale sport: mopperen over statushouders die ‘onze’ huizen inpikken.

Laten we wel wezen: deze mensen hebben hun huis, hun haard, en waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid huisraad achtergelaten om een vrij zekere dood te ontvluchten. Dat vergelijken met het trauma van nog een paar jaar bij je ouders wonen, omdat je geen kasteel kunt vinden binnen je startersbudget, is alsof je klaagt dat je biefstuk te rauw is, terwijl je buurman van honger omvalt.

En dan de vingerwijzingen naar elkaar en naar ‘de markt’.

Ja, de huizenmarkt is aan de markt overgelaten, en die markt heeft een voorliefde voor winst – shocking news. Een markt die meer interesse heeft in het bouwen van luxe appartementencomplexen dan in betaalbare woningen. Wie had dat kunnen denken?

En herinneren we ons nog het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer? Die goede oude tijd toen de overheid nog iets deed met huizen behalve erover praten? Nu hebben we het overgelaten aan de wolven en zijn we verbaasd dat ze niet in veganisten zijn veranderd.

Maar voordat we allemaal in de kroeg ons verdriet wegdrinken – wacht, dat kan ook bijna niet meer vanwege de huurprijzen daar – er zijn lichtpuntjes. Kijk naar Nijkerk, waar ze bouwplannen hebben die klinken alsof ze elk moment een realityshow kunnen worden: “Wie bouwt de meeste huizen?” Met projecten variërend van OostStreeck tot Stadshaven, zit er wellicht een kans in dat je binnen dit decennium nog een dak boven je hoofd vindt.

Laten we niet vervallen in cynisme, hoewel dat verleidelijk is, want er zijn ook lichtpuntjes aan de verre horizon. In Nijkerk staat er van alles op stapel, 150 woningen in OostStreeck, 110 woningen aan het Kerkplein, 350 woningen in Nijkerkerveen deelplan 3, 205 woningen in Paasbos, 900 woningen in Klaarwater, 700 woningen in Doornsteeg, 565 woningen in Stadshaven, 250 flexwoningen bij het zwembad.  Maar aten we wel open dat de gemeenteraad scherp blijft op de belofte van sociale huurbouw. Dan kan iedereen, ja, ook die gescheiden eenling, uiteindelijk een plekje vindt om hun hoed – of klompen – neer te leggen.

Bijdrage van H.C.Bot

Columnisten hebben de vrijheid hun mening te geven en hoeven zich niet te houden aan de journalistieke regels voor objectiviteit. 
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen