Teveel gas kern van netcongestieprobleem

Harm Jeeninga (TNO) maakte duidelijk hoe dat kan.

In joules (eenheid energie) verbruiken en transporteren we in Nederland veel meer aardgas dan elektriciteit. Van dat aardgas moeten we vanwege de opwarming van de aarde af.

Hij was ook somber, want de congestieproblemen zullen – volgens hem – alleen maar toenemen. Het tempo, waarin het hoogspanningsnet versterken versterkt wordt, kan de omschakeling van gas naar elektriciteit niet bijhouden. De problemen, die dan ontstaan zie je bijvoorbeeld op bedrijventerrein de Flier. Daar zijn nog stukken grond beschikbaar om bedrijven op te bouwen. Dat gebeurt alleen niet, omdat er geen stroom beschikbaar is. Dat gaat zeker tot 2030 nog duren.

Daarom wordt naarstig naar lokale oplossingen gezocht om dat hoogspanningsnet te ontlasten. Op de Flier is men op weg naar een lokale “energiehub”. Dan wordt wind- en zonne-energie opgeslagen. Dat is overigens ook niet simpel, onder andere door belemmerende wetten.

Robert Knoppersen (Rabobank) gaf een inkijkje in de hulp, die de bank biedt bij het verduurzamen van bedrijven.

De bank kan ondernemers helpen bij het maken van een verduurzamingsscan van je bedrijf. Dan wordt gekeken naar het wagenpark, de gebouwen, het werkgeverschap en de producten van de onderneming. Dat niet alleen, de bank kent ook een mkb duurzaamheidsbijdrage, waarbij een korting 12 5% op het factuurbedrag van een duurzame aankoop mogelijk is.

Naast deze ware kost, was er ook tijd voor ontspanning tijdens een rondleiding door BFG (Bieze Food Group)

Meer foto’s van Arjen Gerritsma in de fotoserie

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Energietransitie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen