Gemeenteraad vindt zichzelf helder: er zijn geen voorkeurslocaties (video’s)

Er waren veel schorsingen nodig
Er waren veel schorsingen nodig
Foto:

Aan die oproep gaven ongeveer evenveel mensen gehoor als er bij die bewonersbijeenkomst waren.

Heidi van Essen (van de actiegroep Nijkerkerrveen) spoorde VVD’er Niels Staal en CU-SGPfractievoorzitter Jaco van Putten aan postitief te tegenover de actiepunten van de Veenders te staan. Het bleken later twee hoofdrolspelers te zijn, toen er moties ingediend werden.

De Lokale Partij verrichtte de aftrap van het  “vragenuurtje”, dat uiteindelijk een debat van 2 uur werd, onderbroken door een paar schorsingen. Het was een debat over verwarringen, waarin zelfs letterlijke citaten uit de brief, die naar bewoners werd gestuurd geen helderheid kon verschaffen. De meningen bleven verdeeld over de vraag of de drie genoemde locaties nu wel of geen voorkeurslocaties van de gemeente zijn.

Jaco van Putten (CU-SGP) stelde daarom voor de voorkeurslocaties te schrappen uit de vragenlijst, die mensen kunnen invullen. De Lokale Partij was het daarmee eens. Maar die motie haalde het niet. De motie van de VVD/CDA/PRO21 haalde het wel. Daarin staat letterlijk:

“De raad spreekt uit dat:
– Te bevestigen dat de genoemde locaties in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken geen voorkeurslocaties zijn.
– Te bevestigen dat de genoemde locaties na de inventarisatieperiode gelijk gewogen zullen worden als alle andere nog te noemen locaties.”

Met andere woorden in de hele aanpak verandert niets en de raad heeft alleen maar benadrukt, dat er geen voorkeurslocaties zijn.

Voor de raad zover was  werden nog wel allerlei aspecten besproken, bijvoorbeeld de rol van grondeigenaren. Burgemeester Renkema hierover: Grondeigenaren hebben zelf grond aangeboden. De burgemeester gaf toe, dat er bij het versturen van de brief een heel vervelende fout was gemaakt waardoor een bewoner is over geslagen. Met die bewoner wordt binnenkort gesproken. Daarnaast was er een fout gemaakt bij het intekenen van de contouren in de locatie Nijkerkerveen. Die fout is hersteld.

Vlak voor de vergadering kwam het schriftelijke antwoord van het college op de vragen die Cathy van Manen (FvD) had gesteld. Dat antwoord was vooral een uitleg over het verloop van het proces. Cathy van Manen reageerde voor onze camera. Zij stemde overigens als enige tegen de motie van de VVD.

Vlak na de vergadering vroegen we Heidi van Essen, wat ze er allemaal van vond. Ze reageerde teleurgesteld en eigenlijk ook wel een beetje geëmotioneerd.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen