Bruggenbouwers verbinden Nederland en Roemenië

NIJKERK/GRUISOR – Verleden week hebben acht VMBO ‘Bouwen Wonen & Interieur’ leerlingen van het Corlaer College Nijkerk een brug in het Roemeense dorpje Gruisor gebouwd. Samen met hun drie docenten hebben zij daar het afgelopen examenjaar hard aan gewerkt. Aankomend timmerman Jan Beekhuis vatte de week kernachtig samen: ,,Een hele mooie levenservaring rijker.’’

NIJKERK/GRUISOR – Verleden week hebben acht VMBO ‘Bouwen Wonen & Interieur’ leerlingen van het Corlaer College Nijkerk een brug in het Roemeense dorpje Gruisor gebouwd. Samen met hun drie docenten hebben zij daar het afgelopen examenjaar hard aan gewerkt. Aankomend timmerman Jan Beekhuis vatte de week kernachtig samen: ,,Een hele mooie levenservaring rijker.’’

 

Expeditie Corlaer

Het bruggenbouwteam vloog donderdag 31 mei jl naar Gruisor dat in de Transsylvanische Vlakte, waar veel oorspronkelijke Hongaren wonen, in centraal Roemenië ligt. Het afgelopen examenjaar is er aan dit project gewerkt. Leerling Joost van Winkoop uit Nijkerk was de voorzitter van deze groep. ,,Mijn vader Erik zit bij de Stichting Nijkerk voor Gruisor en zo ontstond het idee een brug in Gruisor te gaan bouwen. Onze teamleider, docent Cees van Bruggen, was hier positief over en uit een groep van 18 is een team van 8 leerlingen samengesteld. Dit jaar is het voor het eerst dat het VMBO meedoet aan Expeditie Corlaer. 

 

Chauffeur opa Arend

De prefab brug en andere materialen waren door ‘Opa Arend’ in een oplegger van W. van Kommer met een Stern Truck vooruit gereden en een dag eerder aangekomen. De kleinzoon van Arend Mulder, Erik die in de eerste klas zit, had gezegd: ,,Opa je hebt toch niks te doen nu je met pensioen bent en ze zoeken op school nog een chauffeur.’’ 

 

Pastorie als bouwkeet

De pastorie van de plaatselijke Hongaars Reformatorische kerk staat op dit moment leeg en deed dienst als bouwkeet. De bevolking zorgde iedere dag voor middag- en avondeten.

 

Enorme bedrijvigheid

Vrijdagochtend wordt er al om 07:30 uur gestart en heerst er een enorme bedrijvigheid. De vier stalen steunbalken worden op een as met twee wielen via het modderige pad zo’n 500 meter naar de plaats van bestemming gereden. Enkele mannetjesputters uit Gruisor helpen mee en er wordt hard doorgewerkt. Het tweede deel van Expeditie Corlaer neemt meer tijd in beslag. Twee ‘Portikus’, een soort wachthokjes bij de kerk, worden grondig gerestaureerd. ,,Er moet hier ter plekke veel meer geïmproviseerd worden dan bij de brug. Als de jongens met een probleem komen dan zeg ik ze dat ze met een oplossing moeten komen. Dat is een mooi leerproces’’, vertelt docent Arjan Klooster terwijl hij een oude spijker uit een balk trekt.

 

Uit het hart gegrepen

Maandagmiddag 4 juni 2012 om vier uur vindt de officiële overdacht van de brug plaats, waarbij de burgemeester en veel dorpelingen aanwezig zijn. Docent Bert Stoffel houdt een korte toespraak,,Jullie hebben je ware bruggenbouwers getoond, deze brug is uit ons hart gegrepen’’. Voordat burgemeester Csaba Osváth, van de partij ‘Democratische Alliantie van Hongaren in Roemenië’, de plaquette met alle namen van het team, samen met Joost van Winkoop, op de brug monteert, zegt hij: ,,Ik ben trots op jullie. Deze brug is symbolisch voor de samenwerking tussen Nederland en Roemenië en verbindt zo mensenlevens en relaties voor een lange tijd.’’ De brug verbindt de weg van de kerk naar de begraafplaats, die zodoende vijf kilometer ingekort wordt. De burgemeester doet de toezegging dat de resterende werkzaamheden, zoals het realiseren van de wegen, binnenkort plaats zullen vinden.

 

Zigeurnerschooltjes

Naast het bouwen van de brug en het restaureren van de kerkpoorten hebben de twee zigeunerschooltjes in Gruisor en het naburige Csoka leermiddelen, een kopieerapparaat van Roodbeen en computers ontvangen van het bouwteam. Chauffeur Arend Mulder had van zijn laatste werkgever, Ducky Dons Nederland uit Ermelo, een partij donzen dekbedden meegekregen die met warmte aan de plaatselijke bevolking zijn uitgedeeld en ontvangen. 

 

Op de foto staand vlnr op de brug: Roel van Hoff, docent Arjan Klooster, chauffeur Lydia van den Hoek-Mulder, de burgemeester van Gruisor Csaba Osváth, chauffeur Arend Mulder, Erik van Winkoop, docent Bert Stoffel en teamleider Cees van Bruggen. Staand vlnr vóór de brug: Joost van Winkoop, Dion Boekhout, Jan Beekhuis, Bart Versloot, Wilco Mulder, Christiaan van de Bunt en Bas ten Hoven. FOTO THEO ZUURMAN

 

Naast het bouwen van de brug werden er ook twee ‘Portikus’, een soort wachthokjes bij de kerk, gerestaureerd. 

 

De voorzitter van het bouwteam, Joost van Winkoop uit Nijkerk, monteert de 7,5 meter lange steunbalken van de brug aan elkaar. 

Verslaggever en foto’s: Theo Zuurman

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen