Bibliotheek bezorgt boeken thuis

Foto: rechtenvrij

De bibliotheek bezorgt sinds een aantal jaren boeken thuis bij mensen. De boeken worden uitgezocht en thuisbezorgd door vrijwilligers. 

Zij bezoeken leners die niet in staat zijn om zelf naar de bibliotheek te komen. Het gaat om mensen die om wat voor reden dan ook aan huis gebonden zijn.
Kitty Bomas is één van de vrijwilligsters die de boeken thuis bezorgt. “Het is heel leuk werk om te doen”, zegt zij. “Als er een nieuwe lener bij komt, ga ik eerst op bezoek om te vragen van welke boeken hij of zij houdt. Welk genre romans spreekt iemand het meeste aan? Welke hobby’s en interesses heeft iemand en wil hij of zij daar ook iets over lezen? Behalve boeken kunnen er ook films worden thuisbezorgd, en tijdschriften, luisterboeken of cd’s. 
De bibliotheek heeft voor slechtzienden boeken met grote letters. Als ik weet, wat iemand wil hebben, zoek ik wat voor deze lener uit. Ik kan in principe wekelijks op bezoek komen. De meeste mensen vinden het ook leuk als er iemand komt. Het betekent voor hen, dat ze er nog bij horen. Het is gezellig, ze hebben contact met de buitenwereld en zijn niet afhankelijk van hun kinderen.”
De boeken, films en cd’s kunnen worden bezorgd in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken, en in het buitengebied. Voorwaarde is wel, dat iemand door leeftijd, handicap of ziekte niet meer zelf naar de bibliotheek kan komen. De boeken kunnen ook bezorgd worden, als iemand iets gebroken heeft of als hij of zij een alleenstaande ouder is, die geen oppas heeft. 
Ook mensen die mantelzorger zijn en bijna de deur niet meer uitkomen, kunnen van deze dienst gebruik maken. Mensen die in een zorginstelling wonen, kunnen ook worden bezocht. Vanuit de bibliotheken in Putten en Barneveld worden ook boeken thuis bezorgd. 
Kitty: “Als mensen geen boeken met grote letters kunnen lezen, verwijs ik hen door naar de Stichting Aangepast Lezen. Via deze landelijke stichting kunnen mensen daisyroms aanvragen voor een daisyspeler. Daisyroms zijn gesproken boeken. Door daisyroms in een daisyspeler af te spelen, kunnen mensen er gemakkelijk door heen navigeren. De daisyroms worden gratis thuisbezorgd. Ze kunnen worden aangevraagd via www.aangepastlezen.nl.”
Er zijn geen extra kosten aan het thuis laten bezorgen verbonden. Mensen kunnen een abonnement nemen voor € 49,95 per jaar. Hiervoor kan een onbeperkt aantal materialen worden geleend voor een periode van vier weken. Heeft u interesse? U kunt zich aanmelden door hier een formulier in te vullen. Ook kunt u telefonisch contact opnemen via 033-2451756 (Nijkerk) of 033-2535420 (Hoevelaken) vanaf 14.30 uur. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen