Meer anoniem gemeld over geweld

Foto:

HOEVELAKEN – Onder de naam ‘Anoniem’ lanceert Stichting M. vandaag een App. De App toont wekelijks foto’s van de meest gezochte criminelen en de laatste opgeloste zaken. Daarnaast geeft de App informatie over de anonimiteit die bij de meldlijn zo essentieel is.

HOEVELAKEN – Onder de naam ‘Anoniem’ lanceert Stichting M. vandaag een App. De App toont wekelijks foto’s van de meest gezochte criminelen en de laatste opgeloste zaken. Daarnaast geeft de App informatie over de anonimiteit die bij de meldlijn zo essentieel is.

Bij de anonieme meldlijn M. kwamen in 2011 6% meer tips over geweld binnen dan in 2010. De meldlijn ontving maar liefst 2.523 serieuze meldingen over gewelddadige zaken zoals de moord op Farida Zargar in Spijkenisse en de voetbalrellen in Utrecht. Ook over overvallen en wapenbezit kreeg M. opvallend veel meldingen binnen via telefoonnummer 0800 – 7000. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Stichting M. In totaal kwamen het afgelopen jaar 13.350 anonieme meldingen binnen, een toename van 13% ten opzichte van 2010. Mede dankzij die meldingen werden tot nu toe al 1.600 verdachten opgespoord (+27%).

 

“Zodra er aandacht is voor een bepaald onderwerp, wordt er meer gemeld. Vorig jaar hebben we onder andere succesvol campagne gevoerd rondom overvallen wat leidde tot 42% meer tips over dat onderwerp. Ook zorgde de uitgebreide media-aandacht er bijvoorbeeld voor dat we veel telefoontjes hebben gehad over de overval op de geldwagen van Brinks”, aldus Guus Wesselink, directeur van Stichting M. De tips die bij M. binnenkomen blijken waardevol. Van de meldingen die werden doorgestuurd naar politie en andere samenwerkingspartners van M., is 83% in onderzoek genomen. Tot op heden leidde één op de acht meldingen tot een aanhouding (in 2010 was dat 1 op de 9 meldingen).

 

Drugsklappers en mishandeling

De grootste hoeveelheid tips en aanhoudingen heeft nog steeds betrekking op drugshandel, waarover M. 7.590 keer werd gebeld. Er werd onder andere een internationaal transport van 320 kilo cocaïne onderschept in Antwerpen ter waarde van 10 miljoen euro. Bij elkaar werden tonnen aan hennepplanten en –stekken opgespoord. 

 

Daarnaast kreeg M. 278 meldingen over laffe mishandelingen, zoals van een invalide zwerver in Den Haag en van een bejaarde man bij het bospad in Brunssum (Limburg). In beide gevallen zijn de daders naar aanleiding van tips via M. gearresteerd.

 

M. ook in 2011 niet alleen een meldlijn

Stichting M. beheert de meldlijn M. 0800 7000, maar is daarnaast een actieve organisatie die ook in 2011 politie en gemeenten volop ondersteunde bij de lokale aanpak van onder andere woninginbraken, brandstichtingen, overvallen of wapenbezit. Hoewel tips cruciaal zijn om dit op te lossen, is de angst om te melden bij de politie vaak groot. Stichting M. ontwikkelde in de afgelopen jaren succesvolle manieren om de meldingsbereidheid van buurtbewoners en andere groepen te vergroten. 

Zo zijn in 2011 op scholen in Rotterdam en Amsterdam gesprekken georganiseerd met jongeren over hun dilemma’s rondom melden en gebeurde dit in Utrecht en Rotterdam met ouders op basisscholen. In Amsterdam en Utrecht werden rondom het thema gedwongen prostitutie gesprekken gearrangeerd met hulp- en zorgverleners die in hun dagelijks werk – vaak ongewild – informatie krijgen over daders. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen