VIDEO: Protest vergezeld opening Hanzetunnel

Foto:

AMERSFOORT – Afgelopen vrijdag is de Hanzetunnel geopend. Deze tunnel verbindt onder de A28 Vathorst met de Nijkerkerstraat. Hierdoor kan het steeds maar toenemende verkeer beter en sneller afgewikkeld worden. De Hanzetunnel ligt tussen de huidige tunnel Van Tuyllstraat en het knooppunt Hoevelaken. De opening was zoals openingen zijn: een toespraak, een drankje en een hapje plus een openingshandeling: het wegzwaaien van een aantal Citytuks. Het was een aardig feestje.

AMERSFOORT – Afgelopen vrijdag is de Hanzetunnel geopend. Deze tunnel verbindt onder de A28 Vathorst met de Nijkerkerstraat. Hierdoor kan het steeds maar toenemende verkeer beter en sneller afgewikkeld worden. De Hanzetunnel ligt tussen de huidige tunnel Van Tuyllstraat en het knooppunt Hoevelaken. De opening was zoals openingen zijn: een toespraak, een drankje en een hapje plus een openingshandeling: het wegzwaaien van een aantal Citytuks. Het was een aardig feestje.

 

Bewoners van de Nijkerkerstraat grepen hun kans en boden aan de Amersfoortse wethouder Buijtelaar en Utrechts Gedeputeerde Van Lunteren handtekeningen aan. Die onderstreepten hun wens om geluidsmaatregelen te nemen. De reconstructie van het knooppunt Hoevelaken en de verbreding van de A 28 bieden mogelijkheden om de geluidsoverlast te verminderen. 

 

 

Vandaag verscheen weer een nieuwsbrief van de stichting Hoevelaken bereikbaar.

 

 

 

In die nieuwsbrief gaat de stichting uitgebreid in op de problemen van geluidsoverlast:


Een paar opmerkingen daarover:

  • Bij alle infrastructuurprojecten blijkt dat dit door de inwoners het belangrijkste punt van aandacht wordt gevonden. Hoevelaken en Holkerveen hebben nu al flink wat overlast. De huidige geluidsniveaus zijn in sommige plekken in Hoevelaken en in het buitengebied van Hoevelaken en Holkerveen al veel te hoog en liggen ver boven de wettelijke voorkeursgrens van 50dB. Er wordt dus gevraagd om een betere bescherming.
  • Er is een fors verschil tussen de bescherming van nieuwe wijken en die van bestaande. Zo is het maximale geluidsniveau voor Vathorst op 50 dB vastgesteld, terwijl dat niveau op veel plaatsen in Hoevelaken en Holkerveen 60 dB of meer is. Misschien denkt U dat dit verschil niet zo groot is, maar decibels (dB) zijn logaritmische waarden en 3dB meer komt overeen met een verdubbeling van de geluidsniveau. De stichting heeft gevraagd de “Vathorst norm” (namelijk de wettelijke voorkeursgrens) ook op Hoevelaken en Holkerveen toe te passen. Alle burgers moeten immers dezelfde rechten op bescherming hebben.
  • Geluidsniveaus zijn gemiddelde etmaalwaarden, waarbij echter aan nachtgeluid een zwaarder gewicht wordt toegekend. De berekeningen mogen alleen worden gemaakt volgens een rekenmethode die in de Wet Geluidhinder is vastgelegd en er zijn rekenmodellen die door het ministerie zijn goedgekeurd (er zijn er maar enkele). Het is bekend van deze modellen dat de effecten van wind worden onderschat. Ook denkt de stichting dat de effecten van reflectie op schermen (zoals van het Vathorst scherm) niet goed in de model berekeningen zitten. Ook hier proberen wij de betrokken instanties te overtuigen dat aanpassingen noodzakelijk zijn.
  • De stichting pleit ook voor maatregelen bij de bron om de geluidsoverlast te beperken. Saneringsmaatregelen aan de gevels van huizen, die worden ingezet bij overschrijding van de wettelijke waarden, voldoen niet, omdat je dan in je tuin nog steeds te lijden hebt van de veel te hoge geluidsoverlast. Het is belangrijk voor de gezondheid dat mensen op een gezonde manier in de buitenlucht kunnen verblijven en b.v. van hun tuin kunnen genieten, dat kan dus niet bij deze manier van “beschermen”. Wegdekken met dubbel ZOAB geven een geluidreductie bij de bron van ongeveer 4 dB en een geluidswal of -scherm van 4m aan de Nijkerkse kant van de A28 geeft een gelijkwaardige reductie. Die beide maatregelen zouden samen dus een behoorlijke verbetering opleveren!
  • De Wet Geluidhinder geeft aan dat er alleen met de effecten van de aan te passen weg behoeft te worden gerekend. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met geluid afkomstig van andere bronnen (zoals bv. een spoorlijn), de zogenaamde cumulatie effecten.
  • Binnenkort wordt de Wet Geluidhinder herzien. Er gaat dan gerekend worden met geluidsplafonds. Geluid mag dan, ook bij toename van het verkeer, niet/nauwelijks boven de plafondwaarde uitkomen (maximaal +1.5dB). De wegbeheerder van de A1 en de A28 (RWS) is daarvoor verantwoordelijk. De plafonds worden waarschijnlijk in 2012 of 2013 vastgesteld; hoe dat gedaan wordt is nog niet helemaal duidelijk. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet!

 

Uit het bovenstaande zal blijken dat geluid een ingewikkelde materie is, waaraan de stichting veel aandacht wil besteden. Voor meer informatie over geluid zie : http://www.hoevelakenbereikbaar.nl/milieu-zaken/geluidsschermen.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen