Studiekring voor 55-plussers gaat starten

NIJKERK – Sigma, stichting voor welzijn, zorg en wonen in samenwerking met Landstede  start  4 en 10  november met een nieuw project: studiekringen voor 55-plussers. Een studiekring bestaat uit een vaste groep mensen die wekelijks of eens in de twee weken bij elkaar komt om met leeftijdsgenoten uit te zoeken hoe bepaalde zaken in elkaar steken. 

NIJKERK – Sigma, stichting voor welzijn, zorg en wonen in samenwerking met Landstede  start  4 en 10  november met een nieuw project: studiekringen voor 55-plussers. Een studiekring bestaat uit een vaste groep mensen die wekelijks of eens in de twee weken bij elkaar komt om met leeftijdsgenoten uit te zoeken hoe bepaalde zaken in elkaar steken. 

 

 

“Het is eigenlijk maar vreemd dat de gemeente Nijkerk  nog geen studiekring heeft”, vertelt Joke Boer, medewerkster van Landstede . Studiekringen zijn namelijk erg populair en succesvol in andere plaatsen in Nederland. In de provincie Gelderland bestaan er nu ongeveer dertig. Een studiekring is bedoeld voor een gezelschap dat graag wat meer wil doen en open staat voor nieuwe onderwerpen. “Train your brain, door het blijven stimuleren van je hersenen, zo zou ik het omschrijven”, zegt Joke. De kringen staan open voor iedereen uit Hoevelaken en Nijkerk , al is 55-plus de doelgroep die Landstede en Sigma het meest wil bereiken. “Het is een leeftijdsgroep die volop in het leven staat en er nog niet aan toe is om bijvoorbeeld te gaan sjoelen of klaverjassen. Deze groep actieve vutters wil meer dan gezellig koffie drinken”, legt Jetty Reker van Sigma uit.

 

Het is de bedoeling dat de groepen maximaal uit vijftien personen gaan bestaan. Bij meer animo worden er meerdere groepen opgericht. De deelnemers moeten zelf onderling beslissen in welk onderwerp ze zich gaan verdiepen. Dat kan uiteenlopen van wat ‘zwaardere’ onderwerpen zoals integratie of mishandeling tot ‘lichtere’ thema’s zoals chocolade of het werk van een bepaalde componist. Het is maar net over welk onderwerp de groep wel eens wat meer wil weten.

 

In een groepje of individueel bereidt een deelnemer een onderwerp voor, waarna hij/zij het presenteert aan de groep. Vervolgens toetst de deelnemer zijn mening aan die van de anderen. Iedereen komt een keer aan de beurt. “Alles is mogelijk, als de interesse er is kunnen we bijvoorbeeld een gastspreker uitnodigen. Het is de bedoeling dat deelnemers zelf met onderwerpen komen waarvoor zij zich interesseren, dat is juist de kracht van een studiekring.” 

 

Tegenwoordig is informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen met een klik van de muis te vinden op internet. Toch vermoedt  Jetty Reker dat er genoeg behoefte is voor een studiekring in Hoevelaken en Nijkerk. Ze legt uit: “Er is ook een groot sociaal aspect wat meespeelt. Je leert elkaar kennen en het is leuk om thema’s met elkaar te delen. Ook loop je tegen onderwerpen aan waar je anders misschien helemaal niet aan had gedacht.” 

 

Op vrijdagmorgen 4 november en donderdag 10 november   is er een informatiebijeenkomst om belangstellenden te informeren. Er wordt een presentatie verzorgd door: Dhr. Antoon Koster  (bestuurslid van het Gelders Platform en begeleider van de studiekring in Apeldoorn) en  mevr, Andrea Kuijpers ( medewerkster van Spectrum Gelderland). Zij kunnen veel vertellen over de opzet van en ervaringen met studiekringen elders in de provincie.

 

Datum: vrijdagmorgen 4 november van 10.00 – 11.30 uur

In: De Kopperhof in Hoevelaken

 

Datum: donderdagmorgen 10 november van 10.00 – 11.30 uur

In: de Bibliotheek in Nijkerk

 

Voor beide bijeenkomsten geldt dat aan deze informatiebijeenkomst geen kosten zijn verbonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sigma tel. 033-2474830 of Landstede Nijkerk tel. 088-8507700 of mail uw vraag naar: [email protected].

Wanneer u belangstelling heeft wilt u Sigma dan laten weten of u 4 of 10 november wilt komen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen