Forse ww-groei gestopt

Door de aantrekkende economie komt er dit jaar een einde aan de sterke toename van het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Amersfoort. Na drie jaar van krimp zal de werkgelegenheid in 2015 bovendien weer licht kunnen groeien. Dit jaar al verwacht UWV een toename van het aantal vacatures. 

Het zijn enkele conclusies uit de arbeidsmarktprognose die UWV vandaag presenteert. De groei van het aantal banen wordt alleen in het bedrijfsleven verwacht. In de collectieve sector zal de werkgelegenheid verder afnemen. 
WW-daling
Het aantal lopende WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Amersfoort is gedurende de crisis explosief toegenomen, van ruim 4.400 in 2009 tot 7.700 eind 2013. Aan deze sterke toename komt dit jaar een eind. UWV gaat voor 2014 uit van een stijging van de WW met zo’n 500 (+7%) tot ruim 8.200. In 2015 is er ruimte voor een lichte daling (-0,3%) waar door de WW-stand net boven de 8.200 uitkomt. Ouderen zoeken ten opzichte van andere leeftijdsklassen doorgaans langer voordat zij weer aan het werk komen. Met vertraging profiteren zij van het doorzettend economisch herstel.
Bescheiden groei
De economie groeit in 2014 maar is niet krachtig genoeg om de werkgelegenheid te laten toenemen. Op basis van de meest recente groeiraming van het CPB verwacht UWV dit jaar landelijk een afname van het aantal banen van werknemers met 60.000 (-0,7%). Volgens schattingen van het CPB trekt de economie verder aan in 2015 en kan het aantal banen weer toenemen, met ruim 20.000 (+0,3%). De groei is bescheiden vergeleken met de gemiddelde toename van 1,1% die in de periode 1994-2013 werd gerealiseerd. 
De distributiesector, en daarbinnen in het bijzonder de groothandel, profiteert dit jaar al van de economische groei in de arbeidsmarktregio Amersfoort. In 2015 is het werkgelegenheidsherstel breder. Bijna alle marktsectoren laten dan groei zien, inclusief de bouw. Alleen voor de landbouw en de industrie zijn de verwachtingen minder gunstig, onder meer door de voortgaande mechanisering en automatisering. Ook de verwachtingen voor de financiële diensten zijn minder gunstig.
In de collectieve sector blijft de ontwikkeling van de werkgelegenheid achter. Het aantal banen voor werknemers neemt er landelijk dit jaar af met 38.000 en volgend jaar met ruim 20.000 (-1,6% resp. -0,9% per jaar). Opvallend daarbij is dat de sector zorg en welzijn zich heeft ontwikkeld van banenmotor tot krimpsector. In de arbeidsmarktregio Amersfoort gaat UWV per saldo in twee jaar tijd uit van een krimp met ruim 700 banen in de collectieve sector als gevolg van de ontwikkelingen binnen openbaar bestuur en zorg en welzijn.
Het totaal aantal banen in de arbeidsmarktregio Amersfoort krimpt naar verwachting in 2014 met 0,7% en laat in 2015 een groei zien van 0,5%. De regio telt volgend jaar ongeveer 150.000 banen. 
Toename vacatures
Door de verwachte economische groei kruipt het aantal vacatures uit het dal. Volgens de UWV-prognose ontstaan dit jaar landelijk 710.000 vacatures, een toename met 90.000. In 2015 neemt het aantal vacatures verder toe tot 800.000. Ondanks de groei blijft de omvang van de vacaturemarkt aanzienlijk lager dan voor de crisis toen er gemiddeld ruim een miljoen vacatures ontstonden. Er komen vooral vacatures bij in de industrie en de detailhandel, maar ook de bouw laat weer vacaturegroei zien.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen