Kadernota niet helder als glas

Foto:

NIJKERK  – De bespreking van de kadernota, het huishoudboekje van de gemeente, kost altijd een hele dag praten. Donderdag begon de vergadering in het gemeentehuis om 9 uur. In de eerste ronde geven de fractievoorzitters hun mening en stellen ze vragen. Die vragen worden dan door B&W beantwoord en volgt de tweede ronde.

NIJKERK  – De bespreking van de kadernota, het huishoudboekje van de gemeente, kost altijd een hele dag praten. Donderdag begon de vergadering in het gemeentehuis om 9 uur. In de eerste ronde geven de fractievoorzitters hun mening en stellen ze vragen. Die vragen worden dan door B&W beantwoord en volgt de tweede ronde.

De eerste ronde  hebben we voor u kort samen gevat

 

Rijksbezuinigingen niet zonder meer 1-op-1 opvangen in het sociale domein
Het CDA neemt een helder standpunt in over de door de regering voorgestelde bezuinigingen. Fractievoorzitter Doornhof: “Zij moeten worden opgevangen binnen de beleidsterreinen waar ze in vallen. Alleen in het uiterste geval zouden ze binnen andere velden tot ingrijpen kunnen leiden.” Nu wordt vooral de sociale sector getroffen dat botst dan weer met het sociale gezicht van de gemeente. Daarom kijkt het CDA verder dan de sociale bezuinigingsneus lang is. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van het havengebied. Daar is nog een lange weg te gaan en die begint met allerlei voorbereiden plannenmakerij. Laten wed at dan maar even niet doen, zo stellen de Christen democraten. Het CDA neemt ook positie in als het gaat om een plek waar niet bezuinigd mag worden: op sociaal-culturele en sportactiviteiten voor inwoners met een minimuminkomen.  Bovendien wil het CDA geen algehele korting van 5% op alle welzijnssubsidies, zoals het college voorstelt.
Andere punten, die Doornhof aanstipte waren het cameratoezicht (dat moet er snel komen); Brieven van burgers moeten beter afgehandeld worden en de partij opperde het idee van een stadsspeeltuin in de buurt van de Boni. De kinderen Gardebroek hadden daarom gevraagd (zie ons bericht eerder hierover)

 

Het CDA diende met de VVD een amendement in en samen vragen deze “regeringspartijen” daarin aan het college om meer dan één bezuinigingsscenario te bedenken. Er zijn ten slotte meerdere wegen, die naar Rome leiden.

 

Kadernota voor kennisgeving aannemen
Om te beginnen viel de kadernota Lokaal belang niet mee. Volgens die partij is het ”niet meer dan een waarschuwende opgeheven vinger in plaats van een duidelijk en richtinggevend stuk waar wij concreet mee aan de slag kunnen.” Maar vergoelijkt fractievoorzitter Klompenhouwer: “Dat ligt niet aan het college maar aan het Nederlandse politieke landschap. Toch heeft hij ook kritiek op B&W: “Wat wij in deze kadernota missen is een duidelijke visie van het college hoe zij zelf de te verwachten problemen wil gaan aanpakken. Het college komt niet verder dan per programma aan te geven wat er mogelijk op ons af komt in 2012 en 2013. Dat is nou niet wat je noemt Helder als Glas.”

De piketpaaltjes van Lokaal belang blijven overeind: we bezuinigen liever op stenen dan op mensen. De partij vermoedt, dat de bezuinigingsmessen pas echt geslepen worden in de discussie rondom de WMO.

 

Lokaal belang is het wel eens met de kaasschaaf van 5% korting voor alle welzijnssubsidies: “Iedereen moet zijn steentje bijdragen, maar zuur is het wel.”

 

Kadernota is reactief boekhoudgedrag
Voorman Jan Duijnhouwer noemde een aantal voorbeelden, waaruit blijkt, dat het college echt geen visie heeft. Hij vond het maar raar, dat het college achter het bestuursakkoord van de regering gaat staan, zonder hier met de raad over te spreken. Vervolgens somde hij veertien punten op, waaruit naar zijn mening blijkt, dat B&W meer op een universitaire vakgroep lijkt, dan op een club die beleid maakt en voorstelt. Volgens PROGRESSIEF’21 moet echter het hele gemeentelijk beleid op de schop in plaats van het rijksbeleid één op één door te vertalen naar de Nijkerkse situatie. Daarom stelt de partij vier hoofdlijnen voor. Daar moet gezocht worden naar antwoorden op vragen als: wat zijn de kerntaken van de gemeente;  wat kan er regionaal geregeld worden;   zijn de subsidieregelingen nog wel handig in deze tijd; hoe geef nieuwe initiatieven meer kansen?

één-op-één regeringsbeled doorvoeren binnen het beleidsterrein dat er door getroffen wordt.
Op zich kan de partij zich in dat uitgangspunt wel in vinden met uitzondering van de maatregelen, die de minima treffen. Zo gaat het bijstandsniveau van 120% naar 110%. Fractievoorzitter Rozema, vindt dat er niet verder bezuinigd kan worden: “Dat is een kabinetsmaatregel waar wij als fractie niet blij mee zijn. We hebben hier echter geen keuze. Het betreft een wettelijke maatregel die doorgevoerd zal worden. Verdere verlaging van dat niveau vinden wij echter niet acceptabel.” Hij wil het uitkleden of stopzetten van een aantal bijstandsregelingen, zoals de witgoedregeling en de collectieve zorgverzekering voorkomen.

 

Hij kijkt ook al vast vooruit. Volgend jaar zal Nijkerk de 40.000inwonersgrens overstappen. Dat betekent een hogere vergoeding voor de raadsleden. Zijn partij stelt voor die verhoging te halveren en de vrijkomende gelden in de bijstandsregelingen te stoppen.

 

Nu Corlaer volgebouwd is, aldus Rozema, wordt het tijd om nieuwe bouwgronden aan te wijzen en volgens de CU-SGP kan dat het beste in Doornsteeg.

 

Geen algemene beschouwing maar een voorbeschouwing
Fractievoorzitter Van der Woerd stelde vast, dat van alle bezuinigen die op ons afkomen er maar 35% door de raad beïnvloed kan worden. Volgens van der Woerd wil het college het bestaande beleid handhaven. Maar dat is geen goed uitgangspunt, vinden hij en zijn partij. Het college heeft in zijn ogen niet gekeken, wat er gebeurt als nieuw beleid niet of in een langzamer tempo wordt ingevoerd. En dat had toch wel gemoeten. Hij mist scenario’s en diende daarom met het CDA een motie in waarin om die scenario’s gevraagd wordt. Pas dan kan volgens Van der Woerd een stevige discussie over de bezuinigingen gevoerd worden.

 

Van der Woerd had zelf ook geen scenario’s maar zette wel wat lijnen uit: stimuleer de economie; werk als gemeente doelmatiger, anders. In dat verband diende hij een motie in om het welstandsvrij bouwen te vergemakkelijken.
Doe het wat kalmer aan met nieuw beleid (geen cameratoezicht, minder jeugd- en onderwijsbeleid, meer sponsoring voor Nijkerk 600)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen