Verzoeningspoging in kwestie Laak

NIJKERK – De Gelderse gedeputeerde Co Verdaas gaat een poging doen tot bemiddeling in het grensconflict tussen Nijkerk en de gemeente Amersfoort.

NIJKERK – De Gelderse gedeputeerde Co Verdaas gaat een poging doen tot bemiddeling in het grensconflict tussen Nijkerk en de gemeente Amersfoort.

Dit heeft zijn woordvoerder meegedeeld. Het gaat om de verbreding van en de recreatieve ontwikkeling rond het riviertje de Laak op de gemeentegrens van Nijkerk en Amersfoort.

Volgens Amersfoort moet de Laak worden verbreed aan Nijkerkse zijde. Nijkerk is daar pertinent tegen en volgens wethouder René Windhouwer is de gemeente er altijd vanuit gegaan dat de verbreding zou worden uitgevoerd aan de kant van Amersfoort.

Eerder had de Amersfoortse wethouder Mirjam Barendregt als voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Laakzone de provincie Gelderland gevraagd een raadsbesluit van de gemeente Nijkerk te vernietigen. Hierin wordt de verbreding van de Laak op Nijkerks grondgebied afgewezen.

Volgens Barendregt is dit in strijd met een groot regionaal belang. Daardoor zou een ingreep van een hogere overheid gerechtvaardigd zijn. Zij heeft gedeputeerde Verdaas verzocht om gebruik te maken van de provinciale bevoegdheid tot het maken van een inpassingsbesluit, zodat verbreding van de Laak aan Nijkerkse kant alsnog mogelijk wordt.

De Nijkerkse wethouder René Windhouwer reageert stellig: “Ik heb het Bestuurlijk Platform Laakzone laten weten dat er nog slechts twee opties zijn: een verbreding van de Laak aan Amersfoortse kant, of afzien van het hele plan. Dat is ons standpunt.”

De voormalige Nijkerkse wethouder Renger Walet vindt deze opstelling van het huidige college en de gemeenteraad ‘verbijsterend’. Namens de gemeente Nijkerk staat zijn handtekening onder het bestuursakkoord over de verbreding, aan de kant van Nijkerk. Volgens hem zijn de gemeenteraad en zijn collega’s in het college steeds op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen binnen het platform. Walet: “Op een gegeven moment was duidelijk dat verbreding van de Laak aan Amersfoortse kant financieel onhaalbaar was, maar aan Nijkerkse zijde wel kon. Daarover bestond bij niemand enig misverstand.”

Volgens Walet moet er sprake zijn van een gebrek aan dossierkennis.

Maar volgens de huidige wethouder Windhouwer werd hij na zijn aantreden in 2010 volkomen verrast door het gegeven dat deze overeenkomst betrekking had op een verbreding van de Laak op Nijkerks grondgebied. In de tekst van de bestuursovereenkomst wordt daaraan op geen enkele wijze gerefereerd. Wel kan dit worden opgemaakt uit nauwkeurige bestudering van de kaartjes in de bijlagen.

Windhouwer benadrukt dat zijn collega’s in het college van b en w hiervan eveneens niet op de hoogte waren. Ook de Nijkerkse gemeenteraad was verbijsterd door dit nieuws.

Volgens Windhouwer wisten het college en de raad niet beter dan dat nog steeds sprake was van een verbreding van de Laak op Amersfoorts grondgebied. Windhouwer: “Mij bleek dat dit uitgangspunt in de loop der jaren is verlaten voor een keuze voor verbreding aan Nijkerkse zijde.”

Maar daar wil de Nijkerkse gemeenteraad niets van weten. Op 31 maart verwees de raad verdere medewerking aan het project dan ook naar de prullenmand.

De belangrijkste overweging was dat deze sprong over de Laak een onaanvaardbare aantasting is van het beschermde natuurreservaat polder Arkemheen. Bijkomend argument was dat de gevolgde procedure onaanvaardbaar was.

De Amersfoortse wethouder Barendregt erkent dat namens Nijkerk wel altijd het voorbehoud is gemaakt van de vereiste instemming door de gemeenteraad. “Maar gelet op de belangen en betrokkenheid van partijen is dit steeds beschouwd als een formeel voorbehoud.”

Bron: Peter Niehorster  De Stentor

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen