Alzheimer NW Veluwe zoekt belangenbehartigers

Foto:

Dick Bosman is bestuurslid van Alzheimer Nederland, afdeling Noordwest-Veluwe. In zijn portefeuille zit Belangenbehartiging. Hij is op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten als lokale belangenbehartigers.

Groeiend maatschappelijk probleem
“Onze organisatie signaleert een groeiend maatschappelijk probleem” zegt Dick Bosman. “Gemeenten krijgen een grotere verantwoordelijkheid voor mensen met dementie. Dit komt omdat steeds meer zorg voor mensen met dementie onder de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) komt te vallen. En daarvoor krijgen ze een steeds kleiner budget. Veel gemeenten voeren geen specifiek beleid voor dementie. Vaak wordt als motivatie gegeven dat dit onder het beleid van kwetsbare ouderen valt. Problematisch is dat dementie door de verouderende bevolking explosief toeneemt. Nu al treft deze ongeneeslijke ziekte 1 op de 5 mensen. Er zijn 256.000 mensen met dementie in Nederland. De prognose is dat dat er in 2040 meer dan een half miljoen zullen zijn. Voor ieder mens met dementie zijn 2 à 3 mantelzorgers respectievelijk zorgverleners nodig. Die aantallen zijn schrikbarend. Het is ook de volksziekte met de hoogste zorgkosten.”
Specifieke behoeften
Het is belangrijk dat gemeenten de ondersteuning afstemmen op de specifieke behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Dat begint bij goede voorlichting en snelle doorverwijzing, o.a. bij het WMO-loket en het Alzheimer Café. Maar vooral goede dagbesteding is onmisbaar. “We hebben het dan niet over recreatieve activiteiten in buurthuizen, maar over specifieke hulp bij de dagbesteding voor mensen met dementie. Mensen die anders de regie over hun leven verliezen en buiten de samenleving vallen.”
Belangenbehartiger
“Daarom zijn we op zoek naar lokale belangenbehartigers die de wethouders, beleidsambtenaren, raadsleden, WMO-raadsleden en politieke partijen kennen of willen leren kennen. We willen er naar toe werken dat we een dementievriendelijke gemeente krijgen die helpt het taboe rondom dementie te doorbreken. Hoe? Door dementie bespreekbaar te maken bij burgers, ondernemers, scholen en verenigingen. Door te voorkomen dat mensen met dementie worden buitengesloten en voortijdig in het zorcircuit belanden, met alle kosten van dien.”
Niet allemaal kommer en kwel
Alhoewel dementie een zwaar onderwerp is, geeft het me een goed gevoel dat ik mijn schouders kan zetten onder het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met dementie” laat Dick Bosman weten. “Ik maak deel uit van een dynamisch team van vrijwilligers. Ik hou van uitdagingen en ben nuttig bezig voor mijn medemens. Alzheimer Nederland geeft korte cursussen voor nieuwe vrijwilligers zodat je snel op de hoogte bent van de aspecten rondom dementie. Bel me eens voor een vrijblijvend gesprek. Je kunt me bereiken op telefoon 06 – 13845037 en e-mail [email protected].”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen