André Rouvoet in Nijkerk

NIJKERK – Op woensdag 5 oktober vindt er in Nijkerk een bijzondere bijeenkomst plaats. De Bond tegen het Vloeken viert dit jaar een bijzonder feit: het 10-jarig bestaan van het scholenwerk. Daarnaast heeft de bond dit jaar het 100e bordje ‘Taalbewuste School’ overhandigd.

NIJKERK – Op woensdag 5 oktober vindt er in Nijkerk een bijzondere bijeenkomst plaats. De Bond tegen het Vloeken viert dit jaar een bijzonder feit: het 10-jarig bestaan van het scholenwerk. Daarnaast heeft de bond dit jaar het 100e bordje ‘Taalbewuste School’ overhandigd.

Niemand minder dan (oud-) minister Rouvoet  ondersteunt het werk van de bond en zal daarom een bijdrage aan dit symposium “De Taalbewuste School”  geven.  André Rouvoet  was  fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Op 17 mei 2011 heeft hij het stokje over gedragen aan Arie Slob. Tevens was hij Minister voor Jeugd en Gezin en Vice-premier.

 

Tijdens het symposium bieden we u een afwisselend en interactief programma waarin het onderwerp taalgebruik van allerlei kanten belicht zal worden;
• Nico van der Voet, docent/schrijver/theoloog spreekt over ‘Is grof taalgebruik aangeleerd?’
• Fina van de Pol-Drenth, psycholoog/orthopedagoog (bekend van tv- programma Schatjes) spreekt over ‘Is grof taalgebruik af te leren?’
• Ook Beatrijs Ritsema (sociaal psycholoog/columniste dagblad Trouw) en Hans van Bussel (docent Varendonck College, ontvanger 1e bordje) zullen hun medewerking verlenen.

 

De algehele leiding van deze dag is in handen van Jan Hofman (locatieleider Accent Praktijkonderwijs Nijkerk).

 

De Bond tegen het vloeken is een organisatie die zich inzet voor respectvol taalgebruik. Uit recent onderzoek blijkt dat 74% van de Nederlanders vloeken en schelden onbeschaafd vindt. Vloeken en schelden gebeurt vaak onnadenkend. De Bond tegen het vloeken wil mensen bewust maken van hun taal. We stellen daarom vragen, als ‘Waarom zeg je dat?’ en ‘Weet je, dat je daar een ander mee kwetst?’  De Bond stelt niet alleen vloeken, maar grove taal aan de orde.  Zij bevordert respectvol taalgebruik door gastlessen te geven op scholen en door kranten, radio- en televisiestations te wijzen op vloeken en grove taal.  De Bond tegen het vloeken kiest bewust voor een positieve benadering omdat we ervan overtuigd zijn dat het belerende vingertje niet werkt..

 

Het symposium vindt plaats in de aula van het Corlaer College, Ds. Kuijpersstraat 3  in Nijkerk op 5 oktober  van 13.30 tot 17.00 uur. Alle aanwezigen krijgen een passend geschenk. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

 

Opgave door het sturen van een e-mail naar [email protected] (o.v.v. ‘Symposium 5 oktober’) of door op www.bondtegenvloeken.nl te klikken op de button ‘Symposium’.

 

Deze dag wordt met name georganiseerd voor docenten van het basis- of middelbaar onderwijs maar ook overige belangstellenden zijn van harte welkom! Het onderwijsteam “Bond tegen het Vloeken” bestaat uit Kees Hazeleger (docent Basisonderwijs), Sjors van der Kraan (docent Voortgezet Onderwijs en MBO), Jouwerke Pullen (docent Basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs) .
 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen