Gemeente Nijkerk start met notitie van uitgangspunten

GEMEENTE NIJKERK – In 2009 heeft de gemeenteraad van Nijkerk het bestemmingsplan voor het buitengebied vastgesteld. Onderdelen van dit plan zijn inmiddels in werking, maar een aantal andere onderdelen is door de provincie niet goedgekeurd. Daarnaast loopt er een beroepsprocedure bij de Raad van State, waarvan de uitspraak medio mei wordt verwacht. Voor de niet goedgekeurde onderdelen is een nieuw plan noodzakelijk. Omdat in de tussentijd ook de wetgeving is veranderd en er nieuw beleid is ontstaan, is de opgave verbreed en wordt het hele plan geactualiseerd. Het plan zal dan ook eenvoudiger digitaal te raadplegen zijn.  Het doel is om de ontwikkelingsmogelijkheden van alle functies in het buitengebied optimaal af te stemmen op de verschillende typen landschap die de gemeente rijk is. Dit houdt bijvoorbeeld in dat agrarische bedrijven kunnen uitbreiden, maar dat deze mogelijkheden niet overal hetzelfde zijn. Deze meer gebiedsgerichte benadering komt ook overeen met de ambities uit de Structuurvisie Nijkerk die op dit moment wordt ontwikkeld.

GEMEENTE NIJKERK – In 2009 heeft de gemeenteraad van Nijkerk het bestemmingsplan voor het buitengebied vastgesteld. Onderdelen van dit plan zijn inmiddels in werking, maar een aantal andere onderdelen is door de provincie niet goedgekeurd. Daarnaast loopt er een beroepsprocedure bij de Raad van State, waarvan de uitspraak medio mei wordt verwacht. Voor de niet goedgekeurde onderdelen is een nieuw plan noodzakelijk. Omdat in de tussentijd ook de wetgeving is veranderd en er nieuw beleid is ontstaan, is de opgave verbreed en wordt het hele plan geactualiseerd. Het plan zal dan ook eenvoudiger digitaal te raadplegen zijn.
 
Het doel is om de ontwikkelingsmogelijkheden van alle functies in het buitengebied optimaal af te stemmen op de verschillende typen landschap die de gemeente rijk is. Dit houdt bijvoorbeeld in dat agrarische bedrijven kunnen uitbreiden, maar dat deze mogelijkheden niet overal hetzelfde zijn. Deze meer gebiedsgerichte benadering komt ook overeen met de ambities uit de Structuurvisie Nijkerk die op dit moment wordt ontwikkeld.

 

Om te kunnen starten met de actualisatie van het plan, heeft het college van burgemeester en wethouders een Notitie van Uitgangspunten opgesteld. Per thema en functie zijn de uitgangspunten omschreven, die moeten bijdragen aan een kwalitatieve en duurzame instandhouding en ontwikkeling van een vitaal buitengebied. Deze notitie is bedoeld voor overleg en wordt eerst op korte termijn besproken met belangrijke betrokkenen bij het buitengebied. Vervolgens wordt de notitie voorgelegd aan de gemeenteraad. De Notitie van Uitgangspunten vormt straks de basis voor het uitvoeren van een PlanMER en voor de daadwerkelijke actualisatie van het bestemmingsplan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen