Geslaagde calamiteitenoefening in St Jansdal

Foto: St Jansdal

Een brand in theater Harderwijk, waarna het dak inzakte met als gevolg ruim 50 slachtoffers. Dat was de casus voor een grote calamiteitenoefening afgelopen woensdagavond 28 januari in Ziekenhuis St Jansdal. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het behandelen van zeer veel slachtoffers tijdens een ramp, werd op de Spoedeisende Hulp en de Poliklinische Operatiekamers door verschillende disciplines van het ziekenhuis geoefend. Grootste uitdaging van deze oefening was dat deze plaatsvond tijdens het reguliere werk op de Spoedeisende Hulp. Uiteraard kreeg de echte patiƫntenzorg voorrang.

De slachtoffers, gespeeld door meerdere Lotusverenigingen en een groep leerlingen vanuit het voortgezet onderwijs in Harderwijk, bij wie verwondingen zeer realistisch geschminkt waren, zaten goed in hun rol. Zij kwamen binnenlopen of werden met een ambulance binnengebracht.

Volgens de wet moet ieder ziekenhuis voorbereid zijn op de opvang en behandeling van slachtoffers van een ramp. Om zo’n acute slachtofferstroom van een ramp te kunnen verwerken, moeten extra maatregelen worden genomen. Deze maatregelen zijn beschreven in het ZiROP. (Ziekenhuis Rampen OpvangPlan). Volgens Tjerk Rintjema, ZiROP beheerder en verpleegkundige/instructeur, is het belangrijk om de kennis hierover door middel van opleiden, trainen en oefenen te vergroten. Dat gebeurt dan ook regelmatig, waarbij ondersteuning wordt geboden vanuit Code Rood uit Zwolle. Deze beschikt over een groep instructeurs – collega’s uit het werkveld vanuit regionale ziekenhuizen – die elkaar onderling bijstaan.

Dat een real life oefening heel nuttig is, bleek afgelopen woensdagavond in het St Jansdal. In bijzondere omstandigheden moeten patiƫnten immers ook kunnen rekenen op directe medische hulp van goede kwaliteit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen