Alzheimer Café organiseert jubileumevenement

Jan van den Hammen
Jan van den Hammen
Foto: Ervarea

Naar aanleiding van haar 12,5 jarig jubileum organiseert Alzheimer Café Nijkerk een bijzondere bijeenkomst met muziek en theater op maandag 13 april.

Voor deze gelegenheid stelt Huize St. Jozef aan de Huserstraat 6haar grote zaal ter beschikking. Het programma duurt van 19.30 – 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is vrij.

Vrijwilliger Jetty Reker is Coördinator van Alzheimer Café Nijkerk. Ze vertelt meer over deze avond. “Met deze bijeenkomst willen we zowel onze vaste bezoekers als een breder publiek een interessant programma met een feestelijk tintje aanbieden. Voor geïnteresseerden die de stap naar ons Café tot nu toe te groot vinden, is dit een mooie gelegenheid om eens vrijblijvend informatie over dementie te krijgen. We hebben de Amersfoortse onderneming Ervarea gevraagd een programma samen te stellen rondom het onderwerp ‘ook met dementie zo lang mogelijk thuis’. Dit bedrijf verzorgt niet alleen het muzikale gedeelte, maar ook twee toneelstukken waarbij het publiek actief betrokken wordt. Omdat we een grote toestroom van geïnteresseerden verwachten, houden we onze bijeenkomst voor deze gelegenheid in de grote zaal van Huize St. Jozef.”

2015-04-06 ervarea IMG_4217      2015-04-06 ervarea IMG_4225

Jan van der Hammen van Ervarea is in staat op een laagdrempelige manier grote onderwerpen behapbaar te maken. Hij zegt: “Voor het Café hebben we een programma gemaakt waarin zichtbaar en voelbaar wordt welke worstelingen er soms plaats vinden in de mantelzorg voor mensen met dementie. Nu het overheidsbeleid erop is gericht dat we langer thuis (moeten) blijven, vraagt de samenwerking met en rondom de persoon met dementie nog meer aandacht. Een mooi thema voor dit jubileum. Gebracht in de vorm van theaterscènes, enkele liedjes en kleine oefeningen die je gewoon met degene die naast je zit kan uitvoeren. We werken niet met rollenspellen. De scène waarin een dochter, die dichtbij woont, zorg verleent aan haar vader met de ziekte van Alzheimer vormt de inleiding voor het delen van ervaringen. Herkenning met een lach maar soms ook met een traan.” Het programma wordt uitgevoerd door de acteurs Anne Nusselder en Jan van der Hammen en muzikaal ondersteund door Ed Nolens.

Alzheimer Café Nijkerk wordt al vele jaren mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers. Normaliter vinden de maandelijkse bijeenkomsten van het Café plaats in het gebouw van Interakt Contour aan de Oranjelaan 79 in Nijkerk. Iedere maand wordt een ander onderwerp besproken, variërend van gedragsveranderingen, juridische kwesties, de gevolgen voor mantelzorgers tot hoe je toch kunt genieten van verjaardagen en vakanties. In het Café wordt vooral gekeken naar wat er nog wél kan in plaats van wat er niet meer kan. “Ons Café is een veilige en vertrouwde ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, voor mantelzorgers, familie, vrienden en belangstellenden. Bezoekers komen ook om met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen.” besluit Jetty Reker.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Jetty Reker, 033 – 2474830 en [email protected].

bijdrage van Yvonne Krol

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen