16 caravans gekeurd

Vanaf zaterdagmorgen negen uur was het een komen en gaan van 15 caravans een één camper. Na de controle kreeg iedere caravanbezitter het inspectieformulier mee waarop de op- en aanmerkingen stonden vermeld.

Het is een jaarlijks terugkerend initiatief van Veilig verkeer Nederland afdeling Nijkerk: de caravancontrole. De caravan wordt dan aan een grondige inspectie onderworpen door de Verkeerspolitie en de Brandweer. Dat niet alleen, de caravanbezitter krijgt ook nuttige tips mee.

De keuring is geen overbodige luxe. Van de 16 keuringen zijn 11 gasdrukregelaars afgekeurd! Voor een gasdrukregelaar staat 5 jaar. De controleurs kwamen er één tegen uit 1999! Ook de gasslangen bleken in 9 gevallen niet in orde. Wat ook opviel dat er maar heel weinig rook- en CO melders en brandblussers werden aangetroffen. Verder werden er foutjes waargenomen bijvoorbeeld op het gebied van ventilatie en gasleiding.
Voor wat betreft de techniek was het beter gesteld. Toch klopte In vijf gevallen de bevestiging van de losbreekreminrichting niet. Ook waren verschillende caravans te zwaar, de verlichting ondeugdelijk, speling op de wiellagers, onvoldoende trekkracht auto, droogtescheuren in de banden enz.

De indruk die deze keuring heeft achtergelaten is dat vooral de normen wat het gasgedeelte betreft voor veel caravaneigenaren niet bekend is.

Alle caravan eigenaren hebben twee checklisten meegekregen waarop de eventuele gebreken van hun caravan en auto staan vermeld. Er is geadviseerd deze gebreken te laten herstellen of te laten vervangen door een caravanbedrijf of een ander reparatiebedrijf.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen