Monumentencommissie 30 jaar

De adviescommissie bestaat op woensdag 15 april 30 jaar. Op zich zelf al een reden voor en bescheiden feestje

Maar er viel in de raadszaal van de gemeente meer te vieren. Commissielid Pim van Tent was vandaag 80 jaar geworden. En twee leden van het allereerste uur namen afscheid. Vanaf 1985 toonden de heren Van de Wijk en Witzel onafgebroken hun inzet. Wethouder Marly Klein zette ze allemaal in de bloemen (zie de fotoserie van Arjen Gerritsma).

Monumentencommissie opgeheven
De monumentencommissie adviseert B&W over omgevingsvergunningen, vergunningen voor het verbouwen restaureren van monumenten, het maken van stedenbouwkundige plannen. In de begin jaren 80 werden in het land naast de welstandscommissie een monumentencommissie opgericht. Het werk binnen deze commissies is niet altijd even gemakkelijk geweest. Veelal tegenstrijdige belangen. Enerzijds de aanvrager/eigenaar van een monument die andere prioriteiten heeft en anderzijds het college wat naast cultuurhistorie ook rekening moet houden met o.a. economische belangen.

De laatste jaren is advisering over de objecten, de gebouwen, meer een verschuiving ontstaan naar ook de directe omgeving. Nu heet de nieuwe commissie Ruimtelijke kwaliteit en adviseert over alle aspecten op het gebied van architectuur en cultuurhistorie.  Deze verschuiving heeft er toe geleid dat beide adviescommissies opgeheven zijn en er een integrale adviescommissie Ruimtelijke kwaliteit is gevormd.

Formeel is de adviescommissie Monumenten opgeheven per 1 april 2105. De raad heeft in haar vergadering van 26 maart de adviescommissie Monumenten opgeheven. Aansluitend is een nieuwe commissie Ruimtelijke kwaliteit geïnstalleerd. 8 trouwe leden nemen afscheid van de adviescommissie Monumenten. Van de 8 komen er vier weer terug als lid van de commissie Ruimtelijke kwaliteit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen