Asielzoekers mogelijk in units Arkemheen

Foto: nijkerk.nieuws.nl

De gemeente moet statushouders een woning geven. Om dut probleem op te lossen worden later dit jaar mogelijk de units van Arkemheen ingezet.

Statushouders zijn asielzoekers, die toestemming hebben gekregen om (tijdelijk) in Nederland te wonen. Deze mensen worden door de gemeente op weg geholpen en de gemeente doet dat samen met Vluchtelingenwerk en de drie woningstichtingen. Bovendien kunnen zij gebruik maken van regelingen het Sociale Domein.

In 2015 moet de gemeente 70 mensen op weg helpen . Daarvoor moeten volgens een bepaalde berekening 45 sociale huurwoningen beschikbaar zijn. Dat is bijna de helft van de beschikbare geschikte woningen. Dat kan dus niet.

De gemeente heeft daarom met de woningstichtingen naar oplossingen gezocht. In 2015 worden 12 alleenstaande statushouders verwacht. Die worden in eengezinswoningen ondergebracht. Dat zijn geen woningen in de sociale huursector. Bovendien onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om de tijdelijke units van Arkemheen later dit jaar te verplaatsen en hiervoor te gebruiken.
Gezinnen (naar verwachting in 2015 28 personen) huren een sociale huurwoning. Daarvoor zijn 10 woningen beschikbaar en dat is vergelijkbaar met afgelopen jaren.

Lees hier de brief van het college aan de raad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen