CU-SGP en CDA teleurgesteld

Foto: nijkerk.neiuws.nl

Op de sites van de drie partijen, die gaan proberen een nieuwe coalitie te vormen, vermeldt alleen PRO21 het zaterdag verschenen persbericht. De VVD heeft het persbericht op facebook geplaatst. De Lokale Partij en PRO21 plaatsten op hun facebookpagina het bericht van nijkerk.nieuws.nl.

Geen onderhandelingsruimte
Ook de CU-SGP vermeldt het persbericht op haar site. CU-SGP en CDA klappen op facebook wat verder uit de overlegschool. Er viel volgens beide partijen niet te onderhandelen, want twee dingen zijn voor de confessionelen duidelijk geworden:

  • De Lokale Partij, Pro 21 en VVD zullen het initiatiefraadsvoorstel om openstelling van winkels op zondag mogelijk te maken onverkort en z.s.m. indienen.
  • Deze drie partijen willen absoluut geen referendum.

Dat was een tegenvaller voor het CDA: “Het CDA heeft eerder aangegeven tegen een koopzondag te zijn, maar de uitslag van een referendum te respecteren. Als een meerderheid van de bevolking een openstelling van winkels op zondag wil, dan zal het CDA dat accepteren. De Lokale Partij, Pro 21 en VVD hebben hun eerdere standpunt herhaald en geen enkele ruimte geboden om met elkaar daarover in gesprek te gaan.
Het CDA kan niet instemmen met een initiatiefraadsvoorstel dat dezelfde strekking heeft als de eerder ingediende motie. Verder hebben de drie partijen ons voorstel tot een bindend referendum nadrukkelijk geweigerd. Daarmee wordt ook het burgerinitiatief dat tot een referendum moet leiden van tafel geveegd.”
De CU-SGP voegt daar aan toe: “Ook wij zijn erg teleurgesteld over deze ontwikkelingen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen