VIDEO: 45000 euro en Pauselijke onderscheiding

Foto: Kees van den Heuvel

Het was een bijzondere donderdagavond in het Hart van Holland, waar de stichting Viae Vitae 45.000 euro gedoneerd kreeg, Generaal Buiten Dienst Van Uhm een mooi verhaald over hulphonden hield en Gerard van den Tweel een Pauselijke onderscheiding kreeg.

Sayap Kasih 2
De avond was opgezet om een veiling te houden ten bate van een “thuis” voor meervoudig gehandicapte kinderen met een beperkte levensverwachting in Woloan, Noord-Sulawesi, Indonesië. Er is al eerder zo’n huis gebouwd, maar er is behoefte aan een tweede Sayap Kasih. Er werden drie stukken geveild. Twee in de culturele sfeer (beschikbaar gesteld door Van Lanschot Bankiers) leverden 5000 euro op. De derde, je naam op de eerste steen van de het tehuis trok veel meer belangstelling. In no time was 40.000 euro geboden.

Peter van Uhm
Om de avond inhoudelijk aantrekkelijk te maken, hield Generaal buiten dienst Peter van Uhm een mooie causerie over trouw, het leger, zijn in Afghanistan omgekomen zoon en vooral over de stichting “Hulphond Nederland”, waarvan hij ambassadeur is

Commandeur in de Orde van Sint Silvester
Voor Gerard van den Tweel nam de avond een bijzondere wending, toen kardinaal Simonis hem de versierselen, die horen bij de Commandeur in de orde van Sint Silvester omhing. Het is een onderscheiding voor leken die in de Katholieke Kerk wordt uitgereikt. De ridderorde werd in 1841 als een ridderorde met de graden van Commandeur en Ridder ingesteld door Paus Gregorius XVI en is vernoemd naar Paus Silvester, die van 314 tot 335 na Christus paus was en keizer Constantijn de Grote zou hebben gedoopt.
De Orde van Sint-Silvester is na de Orde van Christus, de Orde van het Gulden Spoor, de Orde van Pius en de Gregoriusorde de hoogste onderscheiding die de Katholieke Kerk uitreikt.

In zijn dankwoord zei Van den Tweel beduusd te zijn. “Ik heb niet alleen deze onderscheiding gekregen, ook mijn vrouw, ook mijn gezin en ook de samenleving. Hij had ook nog een opdracht voor kardinaal Simonis: Of de kardinaal wilde regelen, dat Van den Tweel in het najaar op audiëntie bij de paus kan, waardoor hij de gelegenheid heeft de paus persoonlijk te bedanken.

Ely Hackmann maakte deze reportage:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen