coalitieakkoord: De kanteling

Foto: Mart@work-Nijkerk

Vanmiddag om 4 uur gaven de nieuwe coalitiepartijen een persconferentie. Daarover later een verslag. Hieronder het officiële persbericht, dat eerder die middag verscheen.

De politieke partijen PRO21, VVD en De Lokale Partij hebben maandag 7 september 2015 het nieuwe coalitieakkoord getekend. De coalitie, die aan de slag gaat met vier wethouders, kiest nadrukkelijk voor de Kanteling. Het wordt een kanteling in denken, werken, participeren en verbinding maken tussen en met de netwerken die Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen vormen. Inwoners, verenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven krijgen de ruimte om zich te ontplooien en te innoveren. Dat gaat gepaard met een andere bestuursstijl en een andere werkwijze met een gemeentebestuur dat meedenkt en ondersteunt.

De coalitie van PRO21, VVD en De Lokale Partij is ontstaan nadat eind juni het oude college van Burgemeester en Wethouders tot een einde kwam. Een motie, die het winkeliers mogelijk maakt hun winkels op zondag te openen, werd niet werd gesteund door de fracties van het CDA en de ChristenUnie/SGP. Hierop zijn onderhandelingen van start gegaan die geleid hebben tot een nieuwe coalitie van PRO21, VVD en De Lokale Partij. Deze besprekingen zijn erg positief verlopen en hebben uiteindelijk geleid tot het coalitieakkoord dat duurt tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Hoofdpunten van het coalitieakkoord

  • Nijkerk wordt vanuit de Rijksoverheid geconfronteerd met een forse aanvullende bezuiniging van ruim 1,7 miljoen euro op de zorgvoorzieningen. De nieuwe coalitiepartijen vinden dat de extra bezuinigingen niet mogen leiden tot een onaanvaardbare verslechtering van de omstandigheden van de meest kwetsbaren in de Nijkerkse samenleving. De coalitiepartners willen de noodzakelijke zorg voor diegenen die dat nodig hebben handhaven en hebben er daarom voor gekozen om de bezuiniging voor een deel op te vangen door verhoging van de Onroerende Zaakbelasting met 10%. De totale lasten voor de Nijkerkse inwoners blijven, ondanks de voorgestelde OZB-verhoging, nog altijd beneden het landelijke gemiddelde van de Nederlandse gemeenten.
  • De gemeente sluit meer aan bij de initiatieven die vanuit de samenleving worden aangedragen en betrekt meer belanghebbenden en (ervarings)deskundigen in dit proces.
  • Het veranderingstraject voor een kleinere gemeentelijke organisatie met een andere rol, die meer overlaat aan de eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid van inwoners en ondernemers wordt voortgezet.
  • Lopende samenwerkingsvormen met andere regio’s worden tegen het licht gehouden.
  • Gesprekken worden aangegaan met sportverenigingen om te komen tot het meer verzelfstandigen van de sportaccomodaties en het beheer daarvan in handen van de verenigingen te geven. De rol van de bibliotheek wordt onderdeel van het maatschappelijk debat over de herverdeling van het geld dat de gemeente kan uitgeven.
  • De mogelijkheid voor winkeliers om op zondag hun winkels te openen.
  • De parkeerproblematiek wordt in kaart gebracht in samenwerking met de betrokken belanghebbenden.
  • Nijkerk houdt vast aan de bestaande klimaatdoelstelling; een CO2 neutrale gemeente in 2035. Om dit te kunnen realiseren zal het college aanvullende faciliterende maatregelen voorstellen.
  • Waar mogelijk wordt bekeken of overbodige regelgeving kan worden geschrapt. Waar het handhavingsbeleid kan worden versoepeld, daar wordt dat bewerkstelligd.
  • Het bestaande integraal veiligheidsprogramma wordt voortgezet. De veiligheidsrisico’s worden in kaart gebracht. Het drugsgebruik wordt ontmoedigd en overlast wordt bestreden. In gezamenlijkheid wordt een Plan van Aanpak gemaakt.

Vier wethouders
2015-09-08  de vier wethoudersDe beoogde wethouders zijn van links naar rechts
Wim van Veelen (PRO21),
Patricia van der Hurk-Van Loozen (De Lokale Partij),
Marly Klein-Schuurs (VVD) en
Nadya Aboyaakoub-Akkouh (Pro21),
De wethouders zullen tijdens de raadsvergadering van 22 september 2015 worden benoemd.

Het coalitieakkoord kunt u hier lezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen